Grabar-Kitarović saziva vrh države zbog Agrokora

Grabar-Kitarović bi se trebala sastati s Plenkovićem naredne sedmice (EPA)

Zbog Agrokora i “afere Hotmail”, koja je rezultirala ostavkom vicepremijerke Martine Dalić, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, prenijeli su hrvatski mediji.

Prema pisanju portala Index, Grabar-Kitarović je zbog nastale političke krize otkazala i put u Slovačku te Crnu Goru.

Iako se od otkrivanja sporne korespodencije u “aferi Hotmail” nije puno o tome izjašnjavala, Grabar-Kitarović poručila je kako sada kreće u političku akciju.

Ranije je poručila kako ostavku potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić smatra razboritom i naziva je “odgovornim političkim činom”.

Dogovori s premijerom

“Nijedan važan državni posao, poput nagodbe o restrukturiranju Agrokora, ne smije ovisiti o jednom čovjeku, niti biti njegov talac”, poručila je Grabar-Kitarović.

Iz ureda hrvatske predsjednice potvrđeno je da će se idućeg tjedna sastati s premijerom Plenkovićem i tom prilikom, po hrvatski medijima, trebali bi se usuglasiti o sazivanju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog situacije oko Agrokora.

Navedeno je i kako, do izbijanja “afere Hotmail” u javnost, nije imala nikakvih spoznaja o tome, niti ju je izvijestila Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA).

U međuvremenu je hrvatska oporba zatražila odlazak Plenkovićeve vlade, ali i raspuštanje Hrvatskog sabora i nove izbore.

Upoznat i Plenković

Prema anketi koju je objavio Index, 82 posto ispitanika smatra da nakon afere s mailovima Martine Dalić, a u vezi s “lex Agrokorom”, i premijer Plenković treba otići.

Upravo je taj portal objavio elektronsku prepisku Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima u vezi s pripremom posebnog zakona o Agrokoru, kojim je država praktično preuzela rukovođenje tim koncernom od osnivača Ivice Todorića.

Iz prepiske je vidljivo kako je dogovaran “lex Agrokor” i kako su ljudi koji su ga pisali, a koji nisu imali nikakve formalne ovlasti to raditi, na kraju novčano profitirali na poslovima oko Agrokora.

Prema posljednjim mailovima, koje je u četvrtak objavio Index, vidljivo je i da je premijer Plenković bio upoznat sa cijelim postupkom.

Izvor: Agencije