Grabar-Kitarović: Hrvatska će spriječiti ulazak migranata iz Bosne i Hercegovine

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović kaže da se radi o zlonamjernim interpretacijama kojima se iz konteksta izvlače njezine izjave (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će Hrvatska učiniti sve da spriječi ulazak migranata iz Bosne i Hercegovine te najavila potporu tamošnjim vlastima u rješavanju tog problema.

“Republika Hrvatska učinit će sve da zaštiti svoju granicu i spriječi sve pokušaje nezakonitih prelazaka državne granice i u tome raspolaže svim potrebnim sredstvima. U tome smo spremni pomoći i Bosni i Hercegovini”, rekla je ona za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista, kako prenosi Hina.

Pojasnila je kako će Hrvatska, kroz Agenciju za nadzor europskih granica Frontex, staviti na raspolaganje svoje policijske službenike za nadzor granice na koordinacijsku točku na graničnom prijelazu Mali Zvornik, na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.

Hrvatska predsjednica dodala je kako vlasti u Zagrebu pozorno prate pojačani priljev migranata na novoj ruti preko Bosne i Hercegovine u njihovu pokušaju da preko Hrvatske dođu do željenih zemalja Europske unije.

Zabrinutost napisima o spremnosti tijela Bosne i Hercegovine

“Hrvatska policija ojačala je sve potrebne kapacitete za nadzor državne granice, odnosno vanjske granice EU-a prema Bosni i Hercegovini dodatnim rasporedom i angažiranjem potrebnih ljudskih i tehničkih kapaciteta”, rekla je.

Izrazila je zabrinutost medijskim napisima kojima se dovodi u pitanje spremnost nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini da se nose s povećanim brojem migranata.

“Iskustvo upravljanja migrantskim valom 2015. godine upućuje na zaključak da se jedino koordiniranim djelovanjem svih nadležnih službi država na ruti može uspješno odgovoriti na ovaj izazov. O ovom pitanju nedavno smo razgovarali i na sastanku na vrhu Procesa Brdo – Brijuni u Skoplju imajući u vidu značaj tog pitanja za stabilnost cijele jugoistočne Europe”, rekla je predsjednica.

Predsjedničin intervju izašao je upravo na dan kad je migrantska kriza koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu prerasla u politički problem jer se različite razine vlasti sukobljavaju u vezi s time kako odgovoriti na pojačani priljev izbjeglica i tko se o njima treba skrbiti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO