Mediji: Kosovo pokreće ‘plan B’ za formiranje vojske

Kosovo, Snage sigurnosti
Ana Brnabić je naglasila neophodnost da se pojača komunikacija sa svim partnerima diljem svijeta (EPA)

Vlada Kosova pokrenula je “plan B” za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, jer je, zbog veta srpskih poslanika, nemoguće to učiniti putem ustavnih amandmana, piše prištinska Koha ditore.

Novi plan, kako se navodi, predviđa period od 10 godina, tokom kojeg će biti izvršena tranzicija.

Zakonski paket koji se odnosi na organizacionu strukturu KBS-a poslat je kancelariji premijera i, nakon što prođe kroz proceduru, biće predstavljen Vladi.

Zatim se šalje na glasanje u Skupštinu Kosova.

Dokument ne predviđa odmah transformaciju, kako što je pokušano pre četiri godine, već će ukloniti neka ograničenja u vezi sa kapacitetom, mandatom i misijom KBS-a, preneo je list.

Haradinaj: Niko nije na gubitku zbog vojske

U kancelariji premijera potvrdili su da je zakonski paket za KBS poslat iz relevantnog ministarstva, da je stigao u Vladu, ali da se još nije našao na sednici Vlade.

“U interesu Vlade je da se ovo dogodi što pre, ali uvek u saradnji sa strateškim partnerima”, naveli su iz kancelarije premijera za Kohu.

Pre dva dana Koha je prenela izjavu premijera Kosova Ramusha Haradinaja, nakon sastanka sa ambasadorima u Prištini, da Kosovo ne može beskrajno da čeka na transformaciju KBS-a u vojsku.

“Glasanje je politički proces i ja sam duboko ubeđen da, ako se to ne desi kroz ustavne promene, dogodiće se kroz zakone. Jedanaest odsto pripadnika KBS-a su iz etničkih zajednica, uključujući Srbe sa severa [Kosova]. Ne preciziram za koliko dana i meseci će se dogoditi, ali će se dogoditi. Moj konačni stav ostaje da transformacijom KBS-a u vojsku niko ništa ne gubi”, rekao je tada Haradinaj, a prenela Koha ditore.

Izvor: Agencije


Povezane

Cilj Kosova je 2020. godine postati članica NATO-a, tvrde kosovski premijer Ramuš Haradinaj  i predsjednik Skupštine Kadri Veselji. Iz Prištine javio se Avni Ahmetaj.

Published On 14 Nov 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO