Fahrudin Radončić oslobođen po svim tačkama optužnice

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine oslobodilo je Fahrudina Radončića optužbi za ometanje pravosuđa i trgovinu utjecajem, a prvostupanjska presuda donesena je za još tri osobe koje su bile suoptužene u postupku vođenom od 2016. godine.

Osim Radončića, oslobođeni su i Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić.

Radončić je oslobođen krivnje da je zapovjedio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, preko optuženih Šahman i Dautbašića.

Presudom je Hadžijahić, uposlenik američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini, oslobođen krivnje da je pokušao doznati je li u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga te da je pokušao utjecati da se zatvori. 

Optužene su teretili da su, među ostalim, postali pripadnici organizirane skupine kojom je rukovodio Fahrudin Radončić, i da su svojim djelovanjem počinili kaznena djela ometanja rada pravosuđa i utjecaja na svjedoke.

‘Optužbe zasnovane na pretpostavkama’

Predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović u svom je pravorijeku navela kako je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine propustilo precizno i jasno navesti koja su djela optuženima konkretno stavljena na teret, a Sud iz provedenih dokaza nije našao da je riječ o udruživanju radi činjenja djela ometanja rada pravosuđa, davanja i primanja nagrade za trgovinu utjecajem.

“Sud nije našao ni obilježje srodnih krivičnih djela”, istaknula je Mašović i dodala da Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uporište zasniva na pretpostavkama, javlja BIRN. 

Nepravomoćna oslobađajuća presuda u zamršenu slučaju s istaknutom političkom dimenzijom i velikom pozornošću javnosti izrečena je u vrijeme kad se u Bosni i Hercegovini pripremaju izbori, a Radončić ne krije političke ambicije. 

Velike ambicije

Sadašnji zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Radončić želi se ponovno kandidirati za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon što ga je u ranija dva izborna ciklusa pobijedio Bakir Izetbegović.

Radončićeva stranka Savez za bolju budućnost (SBB) formalno je dio vladajuće koalicije na državnoj i na razini Federacije BiH, no zapravo se ponaša kao oporba i za loše stanje u zemlji uporno krivi Izetbegovićevu Stranku demokratske akcije (SDA).

Uz to što je zastupnik u državnom parlamentu, Radončić je zadržao titulu “konzultanta” u izdavačkoj kući Avaz, koju je, kako bi izbjegao sukob interesa, 2012. godine za 200 milijuna konvertibilnih maraka (100 milijuna eura) prodao bivšoj supruzi Azri, od koje se uoči te transakcije razveo.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada