Borisov: Balkan će biti jedno od najboljih mjesta za život

Borisov je uspio temu zapadnog Balkana postaviti na agendu evropske vanjske politike (EPA)

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da dolazak čelnika EU-a u Sofiju na Samit EU – Zapadni Balkan i njihovo upoznavanje s problemima regije predstavlja uspjeh, ali da ipak sve zavisi od samog Zapadnog Balkana.

Borisov je na otvaranju konferencije “Dijalog sa Zapadnim Balkanom: Stvaranje područja rasta, sigurnosti i povezanosti na putu ka Evropi” u Sofiji rekao da svi u Viijeću razumiju značaj željezničkih koridora, autoputeva, digitalne infrastrukture i luka u regiji.

Prema njegovim riječima, čelnici Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koji su u Sofiji, moći će steći pravu ideju o tome šta će se finansirati i kako. 

“Uvjeren sam da će Balkan postati jedno od najboljih mjesta za život u Evropi”, rekao je Borisov.

Ministrica vanjskih poslova Bugarske Zaharieva rekla je da zemlje zapadnog Balkana pokazuju da su sposobne primijeniti reforme i riješiti bilateralne sporove.

“Najprije trebamo pokazati da možemo živjeti u sadašnjosti, ostaviti prošlost iza sebe i sarađivati”, rekla je Zaharieva.

Uspjeh Borisova

Dalje je rekla da se neto platiše u EU-u protive brzom proširenju EU-a, napominjući, međutim, da beskonačno odlaganje obeshrabruje građane zemalja zapadnog Balkana.

Šef zastupničke grupe EPP u Evropskom parlamentu Manfred Weber rekao je da “Evropi treba Zapadni Balkan i Zapadni Balkan treba Evropi, ali u EU-u postoji otpor”.

Također je rekao da želi uvjeriti ljude da za Zapadni Balkan postoji put ka Evropi, ali je dodao da Evropska unija nije spremna sada primiti još šest novih članica.

Konferencija je održana uoči sutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan, a prisustvuju joj političari i predstavnici nevladinih organizacija zemalja regije i EU-a.

Glavna tema bila je evropska perspektiva zemalja u regiji i koji su to koraci kojima se postiže njihova povezanost.

Inače, Bugarska je domaćin sutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan, kojem će prisustvovati čelnici 28 zemalja članica EU-a i šefova država i vlada zemalja zapadnog Balkana.

Samit je veliki uspjeh za Bojka Borisova, smatra Weber, koji je ranije danas na bugarskoj nacionalnoj televiziji rekao da je Borisov uspio temu zapadnog Balkana postaviti na agendu evropske vanjske politike.

Proširenje EU-a

“Očekujem da će danas rezultat biti signalizacija Balkana na mapi, kao i na njihovoj infrastrukturi, finansijama i ekonomiji”, rekao je on.

Dodao je, međutim, da treba biti iskren i da ne treba očekivati članstvo neke od zemalja zapadnog Balkana u EU-u u kratkom roku.

“Evropska unija uključena je u finansije u ovim zemljama, ali države same moraju dati sve od sebe. Mi Evropljani moramo se pripremiti za proširenje EU-a”, rekao je Weber i dodao da oni koji žele u članstvo prvo moraju uraditi svoju domaću zadaću.

Evropa, prema njegovim riječima, danas ne reaguje dovoljno brzo prilikom donošenja odluke o vanjskoj politici.

Weber je ocijenio da je dobar znak to što će predsjednik Srbije prisustvovati samitu.

Izvor: Agencije