Vučić: ‘Bez rešenja za Kosovo prva kriza će nas ubiti’

Vučić kaže da je ruskom predsjedniku uvijek jasno stavljao do znanja da Srbija ostaje na putu ka Evropskoj uniji (Tanjug)

Britanski list Financial Times u opširnom tekstu u kojem analizira poziciju Srbije i njenog predsednika u kontekstu rešenja kosovskog pitanja i pridruživanja Evropskoj uniji navodi reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bez rešavanja kosovskog problema sve što je postignuto neće biti održivo, a “prva kriza će nas ubiti”.

“Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti”, rekao je Vučić za FT u tekstu objavljenom na sajtu ovog lista.

Kako se navodi, Vučić na putu ka EU-u najpre mora da razreši kosovski problem, a zvaničnici EU-a žele da Vučić predstavi svoj predlog za rešenje ovog problema narednih meseci kako bi počeli razgovori sa čelnicima Kosova.

SPC prepreka za ustupke Kosovu

List navodi da većina Srba i dalje smatra Kosovo kolevkom srpstva i da EU sa 28 članica ne nameće svoje rešenje zato što Španija i četiri druge zemlje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova, uglavnom iz straha od secesionističkih presedana.

Financial Times podseća da su ministri spoljnih poslova i odbrane Srbije otvoreno podržali ideju podele, ali ocenjuje da to kod zapadnih sila neće proći zbog straha da bi se time otvorila Pandorina kutija graničnih sporova u regionu te da su male šanse da se zapadne sile predomisle kad je reč o nezavisnosti Kosova, “kao što to neki Srbi zamišljaju”.

Najverovatnije rešenje, kako se navodi, moglo bi da bude ono koje bi podrazumevalo autonomiju i dogovor o podeli vlasti nalik na Severnu Irsku, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na oblasti u kojima Srbi čine većinu, a u zamenu za priznavanje državnosti Kosova.

“Ali, čak bi i to mnogi Srbi smatrali prevelikim ustupkom, a takvo rešenje bi se suočilo i sa preprekom u slučaju referenduma, pri čemu bi Vučić mogao da očekuje žestok otpor sa više strana, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu”, piše britanski list.

List navodi reči patrijarha Irineja da Srbija hoće članstvo u EU-u, ali ne “po cenu Kosova”.

Bijeg od Miloševićevih košmarnih godina

“Nećemo ustupiti Kosovo ni po koju cenu. Mi smo Evropljani, jesmo za pridruživanje EU-u, ali ne ako je Kosovo cena za to”, rekao je patrijarh za FT.

List navodi i mišljenje jednog neimenovanog eksperta za Kosovo, koji smatra da bi Vučić ipak mogao da odnese prevagu na referendumu, s obzirom na politički uticaj koji ima i kontrolu nad medijima.

FT piše da se Vučić danas zalaže za članstvo u EU-u, kao “katalizator” za promene i bekstvo od “košmarnih godina” vlasti Slobodana Miloševića, koje su obeležili ratovi, hiperinflacija, bombardovanje, ekstremni nacionalizam, i navodi njegove reči da bi “još jedan rat uništio zemlju i budućnost srpskog naroda zauvek”.

U opširnom tekstu, koji pokušava da iz svih uglova osvetli poziciju i ulogu Vučića kao političkog čelnika u Srbiji, ali i njegovu poziciju u međunarodnim odnosima, list navodi ocene da on uživa naklonost Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije, da ga čelnici EU-a, a posebno nemačka kancelarka Angela Merkel, vide kao najbolji izbor da Srbiju uvede u evropske tokove, ali da kritičari istovremeno smatraju da je EU sa Vučićem postigla “faustovski pakt”, a cinici da se Vučić “pretvara da sarađuje” i da će EU uticati na njega u interesu regionalne stabilnosti.

FT navodi i Vučićev odgovor da su strahovanja da bi on mogao da postane isto što i mađarski premijer Viktor Orban, koji je, kako navodi list, od liberala postao nacionalistički čelnik i koji je bio saglasan sa pravilima EU-a samo da bi postigao članstvo u njoj i napadao je iznutra, “99 odsto besmislice”.

Srbija nije ‘Putinova peta kolona’

Kada je reč o odnosu prema Rusiji, Vučić za ovaj list odbacuje navode da bi mogao da postane “Putinova peta kolona u Evropi”.

On kaže da je ruskom predsedniku uvek jasno stavljao do znanja da “Srbija ostaje na svom putu ka EU-u”.

Perspektiva članstva Srbije u EU-u, mada daleka, ostaje ključni faktor, ističe list, ukazujući da za Vučića ona pruža “civilizujući” uticaj, ne samo za Srbiju nego i za zapadni Balkan sa tržištem od 18 miliona ljudi, samo ako se uklone političke i ekonomske barijere.

Za Brisel članstvo u EU-u nudi mogućnost podizanja demokratskih standarda, kao što su sloboda medija, pluralizam i vladavina prava, što je, kako neki tvrde, preskočeno u Bugarskoj i Rumuniji kada su primane.

‘Više istorije nego što može da svari’

Vučić, navodi FT, kaže da se on ne takmiči na konkursu popularnosti i da nema želju da bude “dopadljiv ili voljen”.

On sebe, kako piše u tekstu, predstavlja ne kao poslednju nego kao najbolju nadu za svoju zemlju.

“Srbija je proizvela više istorije nego što može da svari”, kaže Vučić, citirajući Vinstona Čerčila, i zaključuje da je najvažnije održati mir i spokoj, kako navodi FT.

Izvor: Agencije