Vučić: BiH jedan od ključnih partnera u regiji

Na sastanku je istaknuto da su evropske integracije Bosne i Hercegovine i Srbije veoma važne za ekonomski napredak zapadnog Balkana (Tanjug)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom Kolegijuma Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskoj budućnosti dveju zemalja.

Vučić je, kako je saopšteno, istakao da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, “koju vidi kao jednu od ključnih partnera u regionu”.

Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo povećanjem trgovinske razmene između dve zemlje i naglasio da je neophodno raditi na daljem razvoju ekonomskih odnosa.

“Put ka boljoj budućnosti regiona vodi kroz aktivnu saradnju u brojnim oblastima koje su od obostranog interesa”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije obavestio je predstavnike oba doma parlamenta Bosne i Hercegovine o svojim razgovorima sa predsednikom Erdoganom u vezi sa izgradnjom autoputa Beograd – Sarajevo, istakavši da postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja povezuje dve zemlje.

Jačanje saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine

Sagovornici su zaključili da postoji uzajamna podrška u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje, kao i obostrana zainteresovanost za jačanje međusobne saradnje u ovim oblastima.

Na sastanku je istaknuto da su evropske integracije Bosne i Hercegovine i Srbije veoma važne za ekonomski napredak zapadnog Balkana.

“Ovo je prvi put da svih šest članova Kolegijuma oba doma odlaze u neku zemlju zajedno i to je za nas dokaz da se politička situacija mijenja i da su svi zainteresovani više za budućnost nego za prošlost”, naveo je član Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić.

Predstavnici oba doma su izrazili veliku zainteresovanost za infrastrukturno povezivanje, nove investicije i zapošljavanje, kao i ukrupnjavanje malih tržišta i zajednički nastup na trećim tržištima.

Izvor: Agencije