Potpisan ugovor za Erdoganov miting u Zetri 20. maja

Erdogan 20. maja dolazi u Sarajevo (Anadolija)

U srijedu je potpisan ugovor između ZOI'84 i Unije evropskih turskih demokrata (UETD) o održavanju Kongresa UETD-a u Olimpijskoj dvorani Zetra kojem će prisustvovati i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, prenosi Klix.

“Ugovor je potpisan, a radi se o pripremi i održavanju Kongresa UETD-a. Datum je definisan i to je zvanično 20. maj, a ostaje još da se ozvaniči i satnica održavanja”, rekao je direktor ZOI 84 Midhat Hubijar.

O dolasku Erdogana, koji će na skupu učestvovati uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj koji su zakazani za 24. juni ove godine, obaviješteno je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a prisustvo skupu je potvrdio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Radi se o skupu Unije turskih evropskih demokrata, njihovom 6. kongresu, kojem će prisustvovati Erdogan i ja s njim”, kazao je Izetbegović objašnjavajući svoj odgovor njemačkoj kancelarki Angeli Merkel koja se sinoć u Berlinu raspitivala o dolasku lidera Turske u Sarajevo.

Izetbegović je kazao da je učestala praksa da domaći političari odlaze u inostranstvo kako bi lobirali za glasove.

„Evo SDA je Njemačkoj, a idu izbori, u Bosnu i Hercegovinu je dolazio gospodin Vučić, gospodin Plenković, Dodik je odlazio u Srbiju na predizborne skupove… Dakle, Recep Tayyip Erdogan će biti u Bosni i Hercegovini i ne mislimo da bi moglo biti nekih problema zbog toga, nego bi to samo moglo biti nešto dobro za BiH“, navodi Izetbegović.

Na pitanje da li je Angela Merkel posjetu turskog predsjednika Bosni i Hercegovini vidjela kao neki sporni čin, Izetbegović je odgovorio da u tome nema ničega upitnog.

„Ni Merkel, ni Erdogan nisu šefovi BiH, a oboje su dobrodošli“, poručuje Izetbegović.

Izvor: Al Jazeera i agencije