Merkel uputila poziv Vučiću za sastanak

Vučić danas dolazi u drugu posjetu Berlinu u kratkom roku (EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se krajem iduće sedmice sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, na njen poziv, drugi put u svega mjesec i po dana, potvrđeno je agenciji Tanjug iz Kabineta šefa države.

Vučić će s Merkel razgovarati u petak, 13. aprila, kažu u Kabinetu, a vijest o sastanku dvoje lidera u međuvremenu je saopćena i u Berlinu.

„U okviru zajedničkog ručka bit će razmatrani bilateralni odnosi, regionalna pitanja, kao i evropske i ekonomske teme“, najavila je danas zamjenica glasnogovornika njemačke Vlade Ulrike Demmer.

Vučić se sa moćnom evropskom i svjetskom političarkom posljednji put sastao u Berlinu 27. februara, također na njen poziv, a predstojeći sastanak bit će njihov 12. susret.

„Reč je o radnoj poseti, tokom koje je predviđen sastanak, radni ručak i obraćanje medijima“, preciziraju iz Kabineta predsjednika Srbije.

„Da podsetimo da se predsednik Vučić prethodno sastao sa kancelarkom Merkel, takođe na njen poziv, u Berlinu, 27. februara, tako da se njihov ponovni sastanak, posle samo mesec i po dana, može smatrati delom redovnih predsednikovih konsultacija sa najuticajnijom figurom evropske i svetske političke scene.“

Regionalni odnosi

Vučić je uoči sastanka u februaru rekao kako želi od kancelarke da čuje kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, sveukupne regionalne odnose, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

Tada je rekao kako je neprihvatljivo da Srbija bude „jedini gubitnik u rešavanju kosovskog pitanja“, te ukazao kako nema jednostranih rešenja, te kako je Srbija spremna na kompromis, odnosno da obje strane ponešto izgube.

Po povratku u državu prenio je i kako od Njemačke, kao jedne od politički i ekonomski najvažnijih za Srbiju država, očekuje podršku i angažman kako bi pomogla da se iznađe sveobuhvatno rješenje.

Izvor: Agencije