Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Laureati su zahvalili vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva na ukazanom povjerenju (Fena)

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić večeras su u auli Sarajevske vijećnice laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva uručili priznanja, a nagrađeno je nekoliko zaslužnih organizacija i pojedinaca.

U kategoriji “Kultura i umjetnost” Šestoaprilsku nagradu dobio je bh. glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, a u kategoriji “Zdravstvo i socijalna zaštita” nagradu je dobio dr. Ismet Gavrankapetanović.

U kategoriji “Obrazovanje” dobitnica je prof. Tatjana Ljujić-Mijatović. U kategoriji “Privreda” nagrada je dodijeljena Centrotrans-Eurolinesu, u kategoriji “Sport” Karate klubu Bosna, dok je u kategoriji “Ostali” nagradu dobio Odred policije za specijalne namjene “Lasta”. 

Dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” jest Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Ovo se priznanje dodjeljuje i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Sarajeva, razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na principima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

Druga priznanja

Dobitnici priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” jesu Vlado Raguž, prof. dr. Kurt Kalcher i Kulturni centar “Kralj Fahd”, a ovo se priznanje dodjeljuje za doprinos razvoju Sarajeva u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada.

Nagradu “Graham Bamford”, koja se dodjeljuje pojedincima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam, posthumno je dobio Irhan Fočo, a istu nagradu dobio je i Kenan Ćubara.

Nagrada “Sarajevska pahuljica” dodijeljena je mladom sportistu Ismailu Zulfiću, koji, iako rođen bez ruku, ostvaruje velike uspjehe u plivanju.

Laureati su zahvalili vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva na ukazanom povjerenju, naglasivši da im dodijeljena priznanja predstavljaju čast i podstrek u daljnjem radu.

Izvor: Agencije