Lideri Kosova: Pogoršani odnosi sa Srbijom

Na skupu u Prištini okupili su se čelnici institucija i civilnog društva te strani ambasadori na Kosovu (Al Jazeera)

Čelnici kosovskih institucija, civilnog društva i strani veleposlanici sudjelovali su u Prištini na konferenciji nazvanoj “Scenarij velikog finala u dijalogu Kosova i Srbije”.

S tog skupa poručeno je da je Kosovu neophodan politički i društveni konsenzus kad je riječ o konačnom sporazumu s Srbijom.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci smatra da je, u nedostatku epiloga briselskog dijaloga, u posljednje dvije godine došlo do pogoršanja odnosa Prištine i Beograda.

Po njemu, strategija proširenja Europske unije govori o hitnom postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

Ujedinjeni završiti tragično poglavlje

Izrazio je nadu da će biti postignut ove godine.

“Za nas na Kosovu taj sporazum ima težinu recipročnog priznanja između Kosova i Srbije i potpunu normalizaciju odnosa između dvije države. Taj sporazum bi trebao jasnom terminologijom omogućiti Kosovu da postane članica Ujedinjenih naroda, OSCE-a i svih drugih međunarodnih organizacija”, rekao je Thaci.

Ustvrdio je i kako je “Priština svih proteklih godina bila spremna da postigne veliki povijesni sporazum s Beogradom, ali do toga nije došlo jer je izostala spremnost Srbije”.

“Zatvaranje političkog dijaloga sa Srbijom, zakonski obvezujućim sporazumom, nacionalni je interes Kosova, koji ne poznaje linije podjele između vlade i opozicije. U ovom procesu trebamo biti ujedinjeni, kako bismo zatvorili to teško i povijesno tragično poglavlje”, kazao je Thaci.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji Bruxelles provodi ulogu medijatora u dijalogu Beograda i Prištine.

Haradinaj kritizirao Evropsku uniju

“Finale dijaloga je recipročno priznanje, i to se treba dogoditi. Tko može i ima hrabrosti pomoći, neka pomogne. Ako ne, neka nam kažu ‘idite vašim putem’, a onda neka se Albanci na Balkanu pitaju kako ćemo dalje. Prošla su dva desetljeća, a u Evropi nam kažu da nastavimo dijalog. Do kada?”, upitao je Haradinaj.

Europskoj uniji je poručio da, “ako nema kapaciteta pomoći Kosovu, treba zatražiti pomoć od drugih”.

Prema njegovim riječima, EU “dozvoljava da se mnoga ilegalna djela provode na sjeveru i drugim dijelovima Kosova, ali nemaju snage da kažu Beogradu: ‘Nemate pravo na takve stvari.'”

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti smatra da “prioritet Prištine treba biti ujedinjenje Mitrovice, a ne stolac u Ujedinjenim narodima”.

Ocijenio je da bi Priština trebala biti u prednosti u odnosu na Beogradu, ali je “Kosovo dobilo mnogo manje od Srbije tokom šest godina dijaloga”.

Kurti: Prioritet je ujedinjenje Mitrovice

Smatra i da se “Priština ne bi trebala kompromitirati zahtijevajući stolac u UN-u u zamjenu za podjelu Kosova”.

Ponovio je da bi vlasti Kosova trebale voditi dijalog sa Srbima na Kosovu, a ne s Beogradom, jer srbijanske vlasti, po njegovim riječima, traže podjelu Kosova.

Konferenciju “Scenarij za veliko finale između Srbije i Kosova” organizirali su Europski institut za istraživanje i razvoj i Balkan Research Group, uz podršku norveškog veleposlanstva u Prištini.

Izvor: Al Jazeera i agencije