Osuđenima za terorizam u Srbiji ukupno 67 godina zatvora

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu (Al Jazeera)
Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu (Al Jazeera)

Specijalni sud u Beogradu osudio je na ukupno 67 godina zatvora sedmoricu optuženih za niz krivičnih djela terorizma i saradnju sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant, kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta.

Trojica su osuđena u odsustvu jer su i dalje u bjekstvu a za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Sud je Abida Podbićanina, Seada Plojovića i Tefika Mujovića osudio na po 11 godina zatvora, a na 10 Gorana Pavlovića.

Na kazne od po devet i po godina osuđeni su Izudin Crnovršaninu i Rejhan Plojović, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina.

Plojoviću, Crnovršaninu, Kasumoviću i Mujoviću je produžen pritvor, dok su Podbićanin, Pavlović i drugi Plojović.

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Mujović je u aprilu 2016. godine iz Turske deportiran Srbiji, po čijoj je potjernici bio uhapšen.

‘Vrbovanje i obučavanje za terorističkih djela’

Tužilaštvo je ranije za Podbićanina, Plojoviće, Mujovića, Pavlovića, i Crnovršanina predložilo kazne ne manje od 12 godina zatvora, dok je za Kasumovića tražilo kaznu ne manju od osam godina zatvora.

Svi oni optuženi su za “terorističko udruživanje, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela, finansiranje terorizma, kao i za javno podsticanje na izvršenje terorističkih djela”.

Pavlović i Plojović optuženi su da su, posredstvom Podbićanina i Mujovića, početkom 2013. godine uspostavili vezu s organizacijama koje su Ujedinjeni narodi proglasili terorističkim – Islamska država Iraka i Levanta i Front al-Nusra.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regiji i zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, prvo u kampove za obuku u Siriji, a potom na ratište.

Izvor: Agencije


Povezane

U Specijalnom sudu u Beogradu počelo je suđenje skupini koja se sumnjiči za planiranje terorističkih napada, kao i za financiranje odlazaka ljudi iz regije u kampove za obuku terorista u Siriji. Sa više informacija o ovom slučaju iz Beograda se javio Đorđe Kostić.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO