Gulen osudio hapšenje turskih državljana na Kosovu

Gulen ima zelenu kartu i živi u Pensilvaniji od kraja devedestih godina (Arhiva)
Gulen ima zelenu kartu i živi u Pensilvaniji od kraja devedestih godina (Arhiva)

Posle hapšenja i deportacije šest turskih državljana sa Kosova, osumnjičenih da su pristalice organizacije imama Fethullaha Gulena, koju Turska optužuje za pokušaj puča, oglasio se i Gulen, rekavši da je to “banditski potez”, prenosi prištinski portal Koha ditore.

“Banditi kidnapuju ljude na Kosovu. A kad kažem banditi, to nekome može izgledati jednostavno. Ovo je čist banditizam. Kao što je kidnapovanje u Pakistanu čist banditizam, i u Mijanmaru. Negde ubijaju, negde ostavljaju po planinama. Sve su to radili, a to nisu činili ni izdajnici koji su u prošlosti napadali Istanbul”, rekao je Gulen u intervjuu za list Aksham.

Imam koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama je ključna ličnost optužena za organizovanje pokušaja puča u Turskoj u julu 2016. godine, ali SAD odbijaju da ga izruče, jer im, tvrde, dokazi koje su dobili od Turske nisu uverljivi.

EU sumnja u poštovanje zakona

Reagovala je i Evropska unija, koja je hapšenje i deportaciju šest turskih državljana sa Kosova ocenila kao “arbitrarno i protiv ljudskih prava”.

“Hapšenje i deportacija šest turskih državljana koji su imali boravišnu dozvolu na Kosovu baca sumnju u poštovanje regularnih zakonskih procesa”, navela je portparolka EU-a Maja Kocijančič u odgovoru za prištinski portal Gazeta Express.

Ona je dodala da je vladavina prava osnovni princip Unije.

“U skladu sa svojom posvećenošću da izgradi slobodnu i demokratsku budućnost, kao što predviđa i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, sve aktivnosti domaćih institucija na Kosovu treba da budu u skladu sa vladavinom zakona i univerzalnim poštovanjem ljudskih prava i osnovnih sloboda”, navela je Kocijančič.

Ona je dodala da arbitrarne procedure vezane za hapšenje, pritvor ili azil krše ove principe.

“Što se tiče Turske, iako razumemo potrebu da se privedu pravdi osobe odgovorne za pokušaj državnog udara, sve optužbe moraju biti predmet redovnih procedura i poznatih međunarodnih normi kada se traži ekstradicija. Pravo svakog pojedinca na pravično suđenje se mora u potpunosti poštovati. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU i kao član Saveta Evrope, Turska je prihvatila ove principe”, izjavila je portparolka EU-a.

SAD: Vladavina prava od vitalnog značaja

Oglasio se i američki State department, navodeći da je SAD ohrabren činjenicom da su institucije Kosova odlučne da sprovedu istragu u vezi sa hapšenjem i deportacijom turskih državljana i da poboljšaju proceduralne garancije za zaštitu u pravnom procesu.

Komentarišući nedavni incident Prištine i Ankare u vezi sa slučajem deportacije turskih državljana pripadnika Gulenovog pokreta, neimenovani zvaničnik State departmenta je za Glas Amerike rekao da su transparentost i posvećenost na pravično suđenje i vladavina prava od vitalnog značaja za demokratski razvoj Kosova i evroatlantskim aspiracijama.

“Za druga pitanja možete kontaktirati vlade Kosova i Turske”, rekao je zvaničnik State departmenta, a preneo portal Koha.net.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO