EU provjerava Kosovo o ispunjenju uvjeta za ukidanje viza

Kosovska opozicija je skeptična da će biti dobrih vijesti nakon posjete evropske delegacije (EPA)

Kosovska ministrica za europske integracije Dhurata Hoxha najavila je da će izaslanstvo Europske unije boraviti na Kosovu od 3. do 5. svibnja gdje će od kosovskih institucija prikupiti podatke o tome koliko je urađeno na ispunjavanju posljednjeg kriterija za ukidanje viza.

Potvrdila je da su institucije već izvršile sve neophodne pripreme i izrazila uvjerenje da će Kosovo dobiti pozitivne rezultate.

Europska komisija je potvrdila za dnevnik Zeri da će izaslanstvo na tehničkom nivou uskoro posjetiti Kosovo.

Kosovska opozicija je skeptična da će biti dobrih vijesti nakon tog posjeta.

Po njihovim ocjenama, nije urađeno dovoljno kako bi se ispunio posljednji kriterij za ukidanje viza, a to je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije.

I granica sa Crnom Gorom kao preduvjet

Jedan od kljulnih uvjeta za ukidanje viza bilo je i izglasavanje sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom u kosovskom parlamentu.

Nakon što je za tu odluku glasalo 80 parlamentaraca, a njih 11 bilo protiv, kosovski predsjednik Hashim Thaci istaknuo je kako je “sada lopta u dvorištu Europske komisije da poduzme korake kako bi se prekinula izolacija Kosova”.

I premijer Ramush Haradinaj izrazio je uvjerenje da će EU učiniti ono što je obećala i ukinuti vizni režim građanima Kosova.

Prihvaćanje sporazuma u kosovskom parlamentu pozdravili su i u Europskom parlamentu.

Specijalni izvjestitelj Europskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes ocijenio je to kao “vrlo važan i veliki korak prema liberalizaciji viznog režima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije