Ekološki incident u Lukavcu: Zatrovana rijeka Spreča

Otrovna materija koja se, nakon pucanja nasipa, izlila u reku Spreču iz taložnika fabrike Sisecam soda u Lukavcu stigla je do područja opštine Petrovo.

Dok stručnjaci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu u reci Spreči, ribolovna društva prate kretanja otrovne materije koja bi prirodnim putem mogla da stigne i do Doboja, a zatim i u reku Savu.

Nadležne inspekcijske službe, koje od subote ujutro uzimaju nove uzorke vode iz reke Spreče, upozorile su stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz tu i reku Bosnu, da ne koriste vodu dok se kontrolama ne utvrdi njena ispravnost.

Do incidentnog ispuštanja bazične tečnosti (pH 12) iz taložnika “Bijelo more” kompanije Sisecam soda Lukavac u reku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište došlo je u petak, 27. aprila.

Proglašen treći stepen ugroženosti

Odmah po saznanju za ovo incidentno zagađenje na lice mesta je izašao kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, Federalni inspektor za vode i federalni inspektor za zaštitu životne sredine Federalne uprave za inspekcijske poslove.

O nastaloj situaciji obaveštena je i nadležna policijska uprava, civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva reke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

S obzirom na to da su u vode prve kategorije reke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posledice na kvalitet vode i zemljišta, te time ugroziti živote ljudi i životinja, federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlašćenjima i proglasio treći stepen ugroženosti.

Izvor: Al jazeera i Agencije