Ekološki incident u Lukavcu: Zatrovana rijeka Spreča

Otrovna materija koja se, nakon pucanja nasipa, izlila u reku Spreču iz taložnika fabrike Sisecam soda u Lukavcu stigla je do područja opštine Petrovo.

Dok stručnjaci upozoravaju na moguću ekološku katastrofu u reci Spreči, ribolovna društva prate kretanja otrovne materije koja bi prirodnim putem mogla da stigne i do Doboja, a zatim i u reku Savu.

Nadležne inspekcijske službe, koje od subote ujutro uzimaju nove uzorke vode iz reke Spreče, upozorile su stanovništvo, posebno vlasnike bunara uz tu i reku Bosnu, da ne koriste vodu dok se kontrolama ne utvrdi njena ispravnost.

Do incidentnog ispuštanja bazične tečnosti (pH 12) iz taložnika “Bijelo more” kompanije Sisecam soda Lukavac u reku Spreču i okolno poljoprivredno zemljište došlo je u petak, 27. aprila.

Proglašen treći stepen ugroženosti

Odmah po saznanju za ovo incidentno zagađenje na lice mesta je izašao kantonalni tužilac Tuzlanskog kantona, Federalni inspektor za vode i federalni inspektor za zaštitu životne sredine Federalne uprave za inspekcijske poslove.

O nastaloj situaciji obaveštena je i nadležna policijska uprava, civilna zaštita, Agencija za vodno područje sliva reke Save i Republička uprava za inspekcijske poslove RS.

S obzirom na to da su u vode prve kategorije reke Spreče i okolno poljoprivredno zemljište dospele veće količine opasnih materija koje su uzrokovale zagađenje, te da mogu nastati ozbiljne posledice na kvalitet vode i zemljišta, te time ugroziti živote ljudi i životinja, federalni vodni inspektor je postupio po svojim ovlašćenjima i proglasio treći stepen ugroženosti.

Izvor: Al jazeera i Agencije


Povezane

Nešto manje od 100.000 građana Slavonskog broda i okolice nemaju pitku vodu.  Analiza je pokazala da sadrži visoku koncentraciju ugljikovodika koja se povezuje s ekološkim incidentom u blizini izvora vode Slavonski Brod. U grad su upućene cisterne s vodom, a dijeli se i flaširana voda. Nakon sjednice Stožera za civilnu zaštitu, hrvatski premijer Andrej Plenković građanima […]

Published On 31 Mar 2018

Općina Lukavac u Tuzlanskom kantonu, godinama se bori sa zagađenjem vode i zraka. Građani dolaze na izvore po vodu jer ona iz gradskog vodovoda nije za piće. Uz to kvaliteta zraka je narušena tijekom cijele godine, zbog prevelike koncentracije štetnih čestica. Sve je to ishod nebrige investitora u industrijske pogone po kojima je ovo mjesto […]

Published On 01 Dec 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO