Završeno ročište o određivanju pritvora Dudakoviću i ostalim

Dudaković je komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije 'Sana 95' (Reuters)

U Sudu Bosne i Hercegovine večeras je održano ročište na prijedlog Državnog tužilaštva da se odredi pritvor bivšem komandantu Petog korpusa Armije BiH, generalu Atifu Dudakoviću i još 12-orici uhapšenih u jučerašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu.   

Ročište koje je počelo u 19:30 sati trajalo je satima, a odbana se žalila na kratak rok za iščitavanje dokumentacije.

Kao razlog za određivanje pritvora, tužiteljica Vedrana Mijović navela je opasnost da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili uticati na svjedoke i saučesnike.

Zakonski rok za izjašnjenje Suda je do sutra u 18 sati.

Dudaković i ostali uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH koje ih tereti za zločine protiv čovječnosti i zločine protiv civilnog stanovništva u vojnim operacijama ‘94. i ‘95. godine na području sjeverozapadne Bosne.

Advokat Asim Crnalić je ranije kazao da se njegovi klijenti Atif Dudaković i Ibrahim Nadarević u petak, kada su uhapšeni, nisu izjasnili “na osnov sumnje koje im Tužilaštvo stavlja na teret”, te da je odbrana zatražila dodatno vrijeme za pripremu.

Crnalić je sinoć javnosti otkrio da je ugroženo zdravstveno stanje njegovog štićenika. Od Tužilaštva traži Dudakovićevu hospitalizaciju.

“Ja očekujem da će Tužiteljstvo podnijeti prijedlog za određivanje pritvora, a od suda očekujem da odbije taj prijedlog. Mogu vam samo reći da je gospodin Dudaković trenutno bolestan čovjek. Više o tome ne mogu govoriti jer je to privatna stvar generala Dudakovića, ali ovoliko javnost treba znat”, rekao je Crnalić.

Crnalić je pojasnio da je za Dudakovića zatražen rok od 30 dana, a za Nadarevića 15 dana za izjašnjavanje, prenosi Fena.

Advokat Fahrija Karkin, pravni zastupnik Ekrema Dedića, također je zatražio dodatno vrijeme kako bi proučio spis. On je kazao da je od Tužilaštva dobio 7.500 stranica materijala.

‘Politički pritisci’

Povodom hapšenja Dudakovića i njegovih saboraca, Sabor Islamske zajednice u BiH je saopćio da podržava rad pravosuđa BiH i procesuiranje svih ratnih zločina u periodu rata u Bosni i Hercegovini, ali da istovremeno apelira na sve, posebno političke zvaničnike, da poštuju presumpciju nevinosti i da prestanu sa pritiscima na rad pravosuđa.

“Sabor IZ u BiH izražava svoju zabrinutost zbog činjenice da iza ovog procesa stoje politički centri moći koji svoju ulogu i pritisak na pravosuđe ne skrivaju, već na tome pokušavaju politički profitirati. Ovo bi trebalo zabrinuti svakoga kome je cilj jačanje vladavine prava u Bosni i Hercegovini. Neprihvatljivo je da političari na ovako grub način mogu utjecati na sudske procese, poručeno je nakon sjednice Sabora IZBiH.

“Sabor osuđuje nasilne pokušaje mijenjanja karaktera rata i izjednačavanja žrtve i agresora. Peti korpus, na čelu sa generalom Dudakovićem, je iz stanja potpunog okruženja časno branio državu Bosnu i Hercegovinu i narod Bosanske Krajine”, dodaje se.

U saopćenju se navodi da Sabor IZBiH vjeruje da će Dudaković i drugih 12 uhapšenih u pravednom sudskom procesu potvrditi svoju nevinost, a da će Krajišnici kao i sve druge patriote BiH pokazati dostojanstvo i istrajnost u borbi za Bosnu i Hercegovinu kao što su to činili i tokom agresije.

“Sabor IZ u BiH izražava visoko poštovanje za patriotizam, hrabrost i odlučnost pripadnika Petog korpusa Armije BiH u odbrani od agresije i cijeni doprinos koji su dali u očuvanju suvereniteta, integriteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su rano u petak ujutro u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških općina.

Komadant odbrane

Dudaković je komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije “Sana 95”.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još 12 osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH. Navodi se kako je istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umiješanost u ratne zločine, tvrdeći kako je riječ o montažama i vađenju njegovih riječi iz koneksta.

U Sarajevu je u petak ujutro uhapšen i Ibrahim Nadarević, ratni komandant i bivši federalni ministar za pitanja boraca i invalida.

SIPA je u operativnoj akciji na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo izvršila pretrese na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa,Velike Kladuše i Cazina, a uhapšeno je ukupno 13 osoba zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo “zločin protiv čovječnosti” i “zločin protiv civilnog stanovništa”.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika tzv. AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Izvor: Agencije