Dudaković sproveden u Tužilaštvo BiH

Minut do 18.00 sati Atif Dudaković je stigao u zgradu Tužilaštva BiH u pratnji nekoliko pripadnika SIPA-e, nije bio vezan i mahnuo je kamerama, izvještava reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških općina, saznaje agencija Beta iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Dudaković je komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije “Sana 95”.

Uz Dudakovića, uhapšeno je još 11 osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

Kako je javila reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja, general Atif Dudaković i ostali uhapšeni prebačeni su u Sarajevo, u sjedište SIPA-e, nakon čega će je predan u nadležnost Tužilaštva BiH.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH. Navodi se kako je istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umiješanost u ratne zločine, tvrdeći kako je riječ o montažama i vađenju njegovih riječi iz koneksta.

U Sarajevu je jutros uhapšen i Ibrahim Nadarević, ratni komandant i bivši federalni ministar za pitanja boraca i invalida, javila je Fena. To je potvrdio njegov advokat Asim Crnalić, ali nije mogao dati više detalja.

Pretresi na 17 lokacija

Po nalogu Tužilaštva BiH slobode je lišeno 12 osumnjičenih za ratne zločine na području sjeverozapadne BiH, javlja agencija Anadolija.

Kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, lišeni su slobode nekadašnji komandanti i pripadnici Petog korpusa Armije RBiH koji su osumnjičeni za ratne zločine tokom 1994. i 1995. godine, a vrše se pretresi na 17 lokacija.

Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPA-e, uz potporu MUP-a Unsko-sanskog i Kantona 10, na području USK-a i drugih gradova, lišili su slobode Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, te još 11 zvaničnika i pripadnika Petog korpusa Armije R BiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Atif Dudaković i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Provedena akcija rezultat je dugotrajne i temeljite istrage Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, tokom koje je saslušano više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina dokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, videosnimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije i identifikacije ubijenih osoba, navodi Anadolija.

Prijava iz 2006.

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika tzv. AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, na dalje postupanje.

Izvor: Agencije