Hrvatski ministar odbrane Krstičević nije dobrodošao u Srbiju

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević ocijenio je neopravdanom odluku Vlade Srbije, koja ga je proglasila nepoželjnom osobom, istaknuvši kako “nikada nikoga nije vrijeđao, nije rekao nešto što nije istina te nije odlazio u Srbiju niti nešto loše govorio”.

“Ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i ja smo dva različita svijeta. Fokusiran sam na razvoj i na jačanje Hrvatske vojske, na jačanje sustava domovinske sigurnosti, kao interes Republike Hrvatske. U svom poslu vodim se uvijek vrijednostima, odgovornošću i, što je najbitnije, nikad ne činim drugome nešto što ne bih da netko drugi čini meni”, rekao je Krstičević novinarima upitan kako komentira spomenutu odluku.

Vlada Srbije u priopćenju je navela da je mjere reciprociteta donijela “kao odgovor na notu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske o zabrani ulaska ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina” na teritorij Hrvatske.

Krstičević je istaknuo i da je hrvatska odluka bila opravdana.

“To je bio naš odgovor na provokacije Vulina i to bi napravila svaka suvremena, moderna država koja vodi računa o svom suverenitetu, dostojanstvu i nacionalnim interesima. Međutim, odluka Vlade Srbije donesena protiv mene je neopravdana. Ja se s njom mogu nositi i ona više govori o njima”, kazao je ministar Krstičević. 

Recipročne mjere Srbije

Vlada Srbije odlučila je u četvrtak da hrvatski ministar obrane Damir Krstičević do daljnjega nije dobrodošao u Srbiju, kao reakciju na zabranu ulaska ministra obrane Srbije Aleksandra Vulina u Hrvatsku.

“Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske suprotni duhu dobrosusedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi”, navodi se u priopćenju Vlade, kako prenosi Tanjug.

Ukazuju i kako Vlada Srbije ostaje opredijeljena izgradnji dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom, suzdržavajući se od postupaka koji mogu pridonijeti narušavanju odnosa sa susjedima.

Također se dodaje da Vlada Srbije ostaje posvećena održavanju mira i stabilnosti u regiji i poštivanju europskih načela i vrijednosti, u interesu svih građana Srbije i regije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković na jutrošnjem je zasjedanju Vlade Hrvatske kazao da je Hrvatska poslala Srbiji diplomatsku notu o tome da ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku jer su smatrali da njegov dolazak ne bi pridonio smirivanju tenzija i izgradnji dobrosusjedskih odnosa.

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved izjavio je, pak, da reciprocitet iz Srbije nema nikakvog smisla.

“Republika Hrvatska je uvijek znala i znat će naći odgovarajući model vođenja unutarnje i vanjske politike. Što se mene osobno tiče, to me ne opterećuje. Mi smo Domovinski rat vodili na teritoriju RH – pravedan i obrambeni”, rekao je Medved.

Izvor: Al Jazeera i agencije