U Beču počela nova runda pregovora o imenu Makedonije

Ministri Dimitrov i Kotzias posljednji su se put sastali prije dvije sedmice u Ohridu (EPA)
Ministri Dimitrov i Kotzias posljednji su se put sastali prije dvije sedmice u Ohridu (EPA)

U Beču je u srijedu počela još jedna runda pregovora o imenu Makedonije, a za stolom su se našli makedonski i grčki šefovi diplomatije, Nikola Dimitrov i Nikos Kotzias, u prisustvu posrednika Ujedinjenih naroda Matthewa Nimetza. 

Iako se ne zna kada će pregovori biti okončani, makedonski premijer Zoran Zaev ranije je izjavio da je i dalje optimist i da taj optimizam zasniva na povjerenju u kreativnost dvojice ministara, koji trebaju dovesti do rješenja ovog višedecenijskog spora dvije države.

Dimitrov i Kotzias posljednji su se put sastali prije dvije sedmice u Ohridu, a nakon Beča za sljedeći sastanak planirano je da bude održan u Solunu početkom maja.

Susreti šefova diplomatija dvije države intenzivirani su u posljednje vrijeme kako bi se došlo do rješenja prije održavanja samita Evropske unije u junu.

Hahn: ‘Riješiti pitanje za 15 dana’

Nakon sastanka u Solunu sljedeće sedmice, kako prenose makedonski mediji, uvod u novi susret premijera Grčke i Makedonije bit će u Sofiji, tokom samita EU-a i država zapadnog Balkana 17. maja.

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn rekao je da očekuje da se pitanje imena Makedonije riješi u sljedećih 15-ak dana, što je izazvalo reakcije u Atini, gdje se smatra da on šalje pogrešnu sliku pregovora.

“Pozivamo komesara Hahna da prestane davati pogrešnu sliku pregovora, što se, kako se ispostavilo, ne razumije. Najmanje što on može učiniti jest da ih spriječi da budu potkopani”, saopćilo je grčko Ministarstvo vanjskih poslova, prenijeli su mediji.

Nije poznato hoće li se Dimitrov, Kotzias i Nimetz obratiti medijima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO