Omerović: Vojna akademija ne smije se zvati po Draži Mihailoviću

'U Kragujevcu su zaboravili sve časne patriote i rodoljube', rekao je Željko Zirojević (Arhiva)
'U Kragujevcu su zaboravili sve časne patriote i rodoljube', rekao je Željko Zirojević (Arhiva)

Zastupnik i predsjednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković uputit će Skupštini Srbije amandmane na Prijedlog zakona o vojnom obrazovanju, među kojima je i onaj da Vojna akademija ponese ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Liga socijaldemokrata Vojvodine prije toga je predložila da ta visoka vojna obrazovna institucija ponese ime partizanskog komandanta Konstantina Koče Popovića.

POKS, međutim, smatra da se Vojna akademija Srbije treba zvati po Draži Mihailoviću, “vođi pokreta otpora protiv okupatora u Drugom svetskom ratu”. U tom pokretu kažu i da je Mihailović školovan u toj ustanovi, gdje je kasnije bio profesor topografije, te da je, kako tvrde, cijela Srbija danas svjesna njegove uloge u podizanju ustanka i borbi protiv nacizma.

‘Dvostruki izdajnik’

Meho Omerović, predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost spolova, povodom prijedloga POKS-a izjavio je da je Mihailović bio “dvostruki izdajnik, jer je izdao i svog vrhovnog komandanta i otadžbinu, zbog čega je sasvim neprimereno da Vojna akademija ponese njegovo ime”.

Dodao je i da se ne može dovesti u pitanje činjenica da su se jedinice pod komandom Mihailovića na kraju rata povlačile pred jedinicama Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije zajedno s okupatorskim snagama.

Prema njegovim riječima, svako ko bi, recimo, u Njemačkoj, Francuskoj ili Norveškoj predložio da se neke značajne ustanove u Berlinu, Parizu ili Oslu nazovu po Hitleru, Pétainu ili Quislingu završio bi makar u zatvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Generali i oficiri Vojske Jugoslavije koji su zapovijedali tokom ratova devedesetih bit će predavači na državnoj Vojnoj akademiji u Beogradu. Najavio je to  ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin. Tako će svoja ratna iskustva polaznicima akademije prenijeti i haški osuđenik Vladimir Lazarević, kao i drugi generali i oficiri koji su bili na ključnim pozicijama tokom sukoba u […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO