Hohmann: BiH se mora izboriti za pažnju EU-a

U BiH zaštita prava potrošača, prava na kretanje i zdravstvenu njegu, a koji su veoma važni u EU, nisu u potpunosti zagarantirani, kaže Hohmann (Fena)
U BiH zaštita prava potrošača, prava na kretanje i zdravstvenu njegu, a koji su veoma važni u EU, nisu u potpunosti zagarantirani, kaže Hohmann (Fena)

Bosna i Hercegovina za nas nije samo evropska zemlja, već i zemlja kojoj je mjesto u Evropskoj uniji, koja pripada u EU, istakla je u Sarajevu ambasadorica Savezne Republike Njemačke u BiH Christiane Hohmann, koja je u Akademiji nauka i umjetnosti BiH održala predavanje o temi “Bosna i Hercegovina i približavanje EU – perspektiva i izazov”.

Izazova je mnogo, ali je mnogo šansi i mogućnosti, jer je to, kako je dodala, dvosmjerna ulica koja nudi potencijal za sve, prenosi Fena.

“Pitanje je kako ćemo se snaći u tome, kako ćemo BiH približiti onome što mi kao Evropska unija smatramo da je najvažnije”, dodala je Hohmann. 

U Bosni i Hercegovini, kako je kazala, zaštita prava potrošača, prava na kretanje i zdravstvenu njegu, a koji su veoma važni u EU, nisu u potpunosti zagarantirani.

Izazovi u EU

“Moramo također priznati da i u EU postoje izazovi kao što su Brexit i ekonomska kriza koja je počela početkom 2000-ih godina, te političke razlike među državama članicama, dešavanja u pojedinim zemljama koja su daleko ispod EU standarda. Dakle, ovo nije monolitni blok gdje je sve u redu. Mi svi dijelimo fundamentalne principe koje niko ne dovodi u pitanje, ali kada ih neko dovede u pitanje, dogode se stvari poput Brexita”, kazala je Hohmann.

Što se tiče ove regije, po njenim riječima, posljednjih 15 godina utjecaj istočnog i zapadnog bloka se pojačao. Svjetske krize se stalno dešavaju, mijenjaju se samo lokacije.

Hohmann je kazala da je Evropska unija veoma zauzeta zbog tih silnih kriza, te se BiH mora boriti kako bi pored svih tih kriza zadobila pažnju Evropske unije.

“Dogovor iz Soluna, koji zovemo ‘politika otvorenih vrata’, otvorenost prema zemljama zapadnog Balkana je jedna od tih fundamentalnih vrijednosti koja se ne dovodi u pitanje”, dodala je Hohmann.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropska unija mora pružiti evropsku perspektivu zemljama jugoistočne Evrope kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-tih, kaže preedsjednik Evropske komisije.

17 Apr 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO