Vulin: Želimo dobre odnose sa Hrvatskom radi zaštite Srba

Vulin je rekao da treba sačekati sjednicu Vlade Srbije za kontramjere Hrvatskoj (Al Jazeera)

Želimo dobre odnose sa Hrvatskom da bismo mogli da štitimo položaj srpske zajednice u toj zemlji, kaže srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin za koga je ranije iz Hrvatske stigla poruka da nije dobrodošao na komemoraciju u Jasenovcu.

Upitan kako će Srbija reagovati na to što je on proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj i da li će uslijediti recipročne mjere, Vulin je rekao da treba sačekati četvrtak i sjednicu Vlade Srbije.

Kaže i da nije prvi put da ga proglašavaju nepoželjnim, podsjeća da je to radila i Priština i da će se, kako kaže, “na udaru uvek naći oni koji brane svoj narod”.

Podsjeća da je ranije kazao da je Alojzije Stepinac, kome podižu spomenik u Hrvatskoj, bio “vikar ustaške vojske” i da tada niko iz Hrvatske nije izašao i rekao da to nije tačno.

Ljutnja na ogledalo

“Oni se ljute na ogledalo. Kada stavite ogledalo ispred njih i kažete to ste zapravo vi oni se strašno uvrede zbog toga”, navodi Vulin i dodaje da njemu zabranjuju ulazak u Hrvatsku zbog izjava, a da pri tome nikome ne smeta “razvijena ustaška zastava na komemoraciji u Jasenovcu”.

Podsjetio je da je Hrvatska članica EU-a i da nije siguran da je to Evropa kakvoj Srbija stremi.

“Mi želimo Evropu u kojoj je fašizam poražen. Dokle ćemo da objašnjavamo Evropi da su ustaše bile deo fašističkog aparata i da su bile gore od nacista”, poručuje on.

Nepoželjna osoba

Srbijanskog ministra odbrane su nepoželjnim hrvatske vlasti proglasile nakon izjave da o njegovom dolasku u Hrvatsku na komemoraciju žrtvama Jasenovca može odlučivati samo Vrhovni komandant vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri.

Vulinu je zbog iskazanog nepoštivanja hrvatskih institucija i zakona dodijeljen status nepoželjne osobe.

Aleksandar Vulin je treći je stranac u posljednjih 27 godina kojeg je Hrvatska proglasila nepoželjnim, a koji nije bio akreditirani diplomata u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije