Tusk: Samit u Sofiji reafirmisat će evropsku perspektivu regije

Osnovni cilj Tuskove turneje su priprema za samit EU-Zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju (EPA)
Osnovni cilj Tuskove turneje su priprema za samit EU-Zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je, posjetama Tirani i Podgorici, započeo višednevnu turneju po Zapadnom Balkanu, i poručio da će predstojeći samit u Sofiji reafirmisati “evropsku perspektivu” regije.

Osnovni cilj njegove turneje su priprema za samit EU-Zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

AP podsjeća da je Evropska komisija prošle sedmice saopćila da su Albanija i Makedonija učinile dovoljan napredak da bi započele pregovore o članstvu u Evropsku uniju.

‘Trka sa preponama’

Tusk je rekao da će put ka članstvu u EU biti težak, ali “vrijedan napora”.

“Taj proces će više ličiti na trku sa preponama nego na autoput. Ali puna integracija ostaje naša zajednička sudbina”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

“Nemam sumnje da je u najboljem interesu EU-a i Albanije da čitava regija Zapadnog Balkana bude u potpunosti integrirana”, rekao je Tusk.

Prema njegovim riječima, samit u Sofiji će također biti prilika da se razgovara o zajedničkim sigrunosnim izazovima, kao što su krijumčarenje migranata, terorizam i organizirani kriminal.

Tusk je iz Tirane otišao u Podgoricu, gdje je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem poručio da Crna Gora napreduje u procesu evropskih integracija.

Podgorica, prema njegovim riječima, uspješno realizira obaveze koje proističu iz integracionog procesa i time predstavlja dobar primjer za države Zapadnog Balkana, prenijela je Radiotelevizija Crne Gore.

Donald Tusk u srijedu boravi u Srbiji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO