Tusk danas kreće na turneju po zapadnom Balkanu

Tusk će zvaničnicima zemalja zapadnog Balkana uputiti poruku da 'Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner cijele regije' (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk počinje danas u Tirani turneju po zapadnom Balkanu tokom koje će do 27. aprila pored Tirane posjetiti Podgoricu, Beograd, Prištinu, Sarajevo i Skoplje.

Kako je saopćeno u Briselu, Tusk će zvaničnicima tih zemalja uputiti poruku da “Evropska unija jeste i ostaje najpouzdaniji partner cijele regije” i da će majski susret na vrhu EU-zapadni Balkan potvrditi “evropsku perspektivu regije”, prenosi Beta.

Tusk, koji priprema i predsjedava zasjedanjima vođa EU-a, želi da u susretu s čelnicima zemalja Zapadnog Balkana naglasi “već opipljive ključne obime i brojke u međupovezanosti Evropske unije i zapadnog Balkana”, prenijeli su izvori bliski predsjedniku Evropskog vijeća.

On će to potkrijepiti podacima koji govore, kako je rečeno, da je EU na Zapadnom Balkanu najveći investitor, najveći donator, najveće tržište i da je “najbolji zalog i obećanje za bolju budućnost građana tog područja”.

Sastanci s političarima

Predsjednik Evropskog vijeća će se tokom posjete regiji sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerima Albanije Edijem Ramom, Crne Gore Duškom Markovićem i Makedonije Zoranom Zaevim, sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem, kao i sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, prenosi Tanjug.

Tusk dolazi i sa stavom EU da susret 17. maja u Sofiji sa vođama zapadnog Balkana treba da “opipljivo doprinese povezanosti s EU i unutar regije”, a biće to i prilika da se razgovara o bilateralnim odnosima s Unijom.

Posjetom Tuska zapadnom Balkanu bit će zaokružena posjeta svih najviših zvaničnika EU-a regiji.

Od početka 2018. zapadni Balkan posjetili su predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i šefica diplomatije EU-a Federica Mogherini.

Izvor: Agencije