Razbijen lanac krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku

USKOK
Protiv tužitelja je pokrenut kazneni postupak zbog djela za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina (Al Jazeera)

Policija i hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) razbili su lanac krijumčarenja ljudima u kojem je 12 osumnjičenih pripadnika zločinačkog udruženja od prosinca prošle do travnja ove godine u Hrvatsku, navodno, prokrijumčarilo najmanje 150 stranaca.

Glasnogovornica hrvatskog MUP-a Marina Mandić potvrdila je Hini da je u tijeku kriminalističko istraživanje vezano uz počinjenje više kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj ili nekoj drugoj članici Šengenskog sporazuma.

Istraživanje provode policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (PNUSKOK), u koordinaciji s USKOK-om i Graničnom policijom Bosne i Hercegovine.

Nakon više mjeseci istraživanja policija je osumnjičila 11 hrvatskih i jednog bosanskohercegovačkog državljanina, u dobi od 23 do 71 godine, među kojima su i dvije žene.

Povezivanje u zločinačko udruženje

Policija sumnja da su se u najmanje 25 događaja povezali u zločinačko udruženje i od prosinca 2017. do travnja ove godine organizirali krijumčarenje i prijevoz najmanje 150 stranaca s područja Bihaća i Velike Kladuše u Hrvatsku. 

Doznaje se da su u tijeku uhićenja pet osoba na području Zagreba i šest na karlovačkom području.

I dok hrvatska policija provodi pretrage prostora kojima se koriste osumnjičeni, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i njihova granična policija na temelju međunarodne policijske suradnje na svom području također provode operativne akcije.

Osumnjičeni su u organizaciji, navodno, sudjelovali za nagrade od 350 do 2.800 eura, ovisno o statusu.

Migranti su u Hrvatsku, kako se doznaje, ulazili iz Bosne i Hercegovine kod Vaganca, Petrove gore, Cetingrada ili Maljevca, odakle bi ih prevozili prema Zagrebu.

Izvor: Agencije