Prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH

Trebamo kriviti 'gladne' građane kojima nije dobro, ali ipak dozvoljavaju političarima da se tako ponašaju (Arhiva)

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o temi “Privremeni izvještaj Evropske komisije 2018.” prekinuta je zbog nedolaska predsjedavajućeg i članova Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te je odlučeno da se o toj temi raspravlja na sljedećoj sjednici. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Šefik Džaferović predložio je da se ovaj izvještaj dostavi Zajedničkoj komisiji za evropske integracije, da ga ona razmotri, te da to bude prva tačka sljedeće sjednice Zastupničkog doma, na koju će biti pozvani predsjedavajući i svi članovi Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

“Da onda u otvorenoj raspravi vidimo šta mi možemo da uradimo da se ovaj proces unaprijedi”, kazao je Džaferović.

Zastupnici su prihvatili ovaj njegov prijedlog te je na taj način okončana hitna sjednica, čije su održavanje inicirali zastupnici Saša Magazinović, Denis Bećirović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić, Mirsad Đonlagić, Fehim Škaljić, Mirsad Isaković, Damir Arnaut, Jasmin Emrić i Damir Bećirović.

S obzirom na to da sjednici nije prisustvovao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, koji je na službenom putu, ali je bio prisutan direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović, zastupnici su ipak smatrali da zbog važnosti teme treba biti prisutan predsjedavajući i kompletno Vijeće ministara, kao i članovi državnog Predsjedništva.

Džaferović je nakon prekida sjednice izjavio novinarima da je očito da ova vrlo važna tema za Bosnu i Hercegovinu danas nije pripremljena na adekvatan način za raspravu u Zastupničkom domu.

“Na sjednici smo vidjeli različite prijedloge na tu temu. Zbog toga sam, da danas bespotrebno ne bismo trošili vrijeme, predložio da se ova tačka dnevnog reda, imajući u vidu njen značaj za Bosnu i Hercegovinu, pripremi na ozbiljan način. Izvještaj Evropske komisije treba biti dostavljen nadležnoj komisiji za evropske integracije, trebamo dobiti izvještaj te komisije i onda na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma raspraviti ovu tačku dnevnog reda uz prisustvo kompletnog sastava Vijeća ministara”, naveo je Džaferović.

Dodao je da njegov cilj nije bilo kakva politizacija.

“Vidjeli smo da i takvih tendencija danas ima u Predstavničkom domu. Cilj je da se ozbiljno osvrnemo na to šta Parlament Bosne i Hercegovine treba da uradi kako bi Bosna i Hercegovina što uspješnije ispunjavala obaveze na svom evropskom putu. Ukoliko budemo tako postupili, a zaključak Doma je da tako postupimo, onda će to imati punog smisla i pomoći Bosni i Hercegovini da ubrza svoj evropski put”, zaključio je Džaferović.   

‘Doveli su nas na začelje Evrope’

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je porazno što današnjoj sjednici prisustvuju samo ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, ministar pravde Josip Grubeša i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, odnosno što na sjednici organa zakonodavne vlasti nisu prisutni ostali ministri na čija se ministarstva odnosi izvještaj Evropske komisije.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao je da danas nema ko odgovoriti na pitanja državnih parlamentaraca s obzirom na to da sjednici ne prisustvuje ni predsjedavajući Vijeća ministara, ministri, a ni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji je obećavao kandidatski status još prošle godine.

O poražavajućem Izvještaju Komisije o Bosni i Hercegovini danas, osim parlamentaraca, niko nije želio raspravljati, saopćio je Nezavisni blok nakon sjednice.

“Tačnije, nisu željeli oni koji su Bosnu i Hercegovinu svojim katastrofalnim politikama doveli na samo začelje Evrope. Niti jedan član Predsjedništva, Vijeća ministara BiH, kao ni njegov predsjedavajući Denis Zvizdić (kome je i uručen originalni primjerak o katastrofi BiH), nisu se pojavili na vanrednoj sjednici Parlamenta BiH, što, blago je reći, zaslužuje svaku osudu”, navodi se u saopćenju.

Rasprava o pitanju, koje je u ovom trenutku ključno za Bosnu i Hercegovinu, prošla je bez onih koji su jedini upoznati sa svim činjenicama, podacima i razlozima koji su nas ostavili samo ispred Kosova na zapadnom Balkanu. Bosna i Hercegovina teži ulasku u Evropsku uniju, ali iz dana u dan postaje sve očitije da vladajuće bh. elite nemaju to za cilj, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije