Hrvatska stranka osudila istupe Valentine Matvijenko

'Hrvatska stranka protivi se zatvaranju OHR-a sve dok Bosna i Hercegovina ne postane članica NATO-a i EU-a', kaže Skopljaković (Ustupljeno Al Jazeeri)

Istupe predsjednice Vijeća Federacije ruskog Parlamenta Valentine Matvijenko, koja se založila za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i jačanje bh. entiteta, komentirao je i predsjednik Hrvatske stranke Božo Skopljaković, rekavši kako se ne slaže s takvim stajalištima.

Hrvatska stranka, kako je rekao Skopljaković, podržava jasno tumačenje visokoga predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da su uvjeti za odlazak OHR-a definirani još prije nekoliko godina, podsjetivši da je jedan od dva uvjeta i pozitivna procjena političke situacije.

“Nažalost, politička situacija u Bosni i Hercegovini, zahvaljujući upravo neodgovornim i gramzivim domaćim političarima, možda nikada nije bila gora i opasnija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, smatra Skopljaković.

Protiv zatvaranja OHR-a

“Hrvatska stranka se protivi zatvaranju OHR-a sve dok Bosna i Hercegovina ne postane članica NATO-a i Europske unije. Hrvatski interesi su euroatlantske integracije. To je minimum ispod kojeg nećemo ići i tu nema rasprave”, dodao je.

Govoreći o posjetu Matvijenko, ocijenio je kako je “apsolutno dopustivo da se visoki dužnosnici prijateljskih zemalja, koji su pozvani u službeni posjet Bosni i Hercegovini, obrate domaćim parlamentarcima i javnosti iznesu stajališta svojih zemalja, ma kakva ona bila”.

“U tom kontekstu je posebno opravdano što se predsjednica Vijeća Federacije ruskog Parlamenta Valentina Matvijenko, koja je došla na poziv naših parlamentaraca i čija je zemlja članica Vijeća za provedbu mira, pojavila u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Međutim, Hrvatska stranka se ne slaže s njezinim stavovima o ukidanju i zatvaranju OHR-a, odlasku stranih sudaca iz Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine i jačanju entiteta na račun državnih institucija”, izjavio je Skopljaković.

Izetbegović: ‘Čović se izvinio Matvijenko’

Prethodno je, nakon susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s Matvijenko, predsjedavajući bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović kazao kako je visokoj gošći iz Rusije rekao da su “to osjetljive stvari, kao što su, recimo, osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, gdje Bosna i Hercegovina dobro pazi šta će reći”.

Na upit Matvijenko što se mora dogoditi da OHR napusti Bosnu i Hercegovinu odgovorio je kako “to nije stvar vremena nego stvar sazrijevanja”.

“Nemamo ispunjene uslove od strane samog Vijeća za provedbu mira i OHR-a. Potrebno je da sazriju odnosi u Bosni i Hercegovini. Tada će trebati umjesto međunarodnih mehanizama uspostaviti domaće. Daleko smo od tog momenta, zahvaljujući ponašanju nekih političara. Naveo sam postupke predsjednika Republike Srpske [Milorada Dodika], jer, ako ćete nagraditi ratnog zločinca Radovana Karadžića, onda ste poslali mladim ljudima u RS-u poruku da je taj čovjek radio dobar posao. Ako ćete povratnike koji se vrate svojim kućama u Podrinje uvrijediti i reći da su okupatori Podrinja u svojim avlijama iz kojih su bili istjerani zbog genocida, ako ćete 12 ili 13 posto Bošnjaka u RS-u, unatoč jasnim odredbama zakona koji traži proporcionalnu zastupljenost u zapošljavanjima u institucijama, svesti na jedan ili dva posto, onda je daleko od toga da možete reći da je situacija zrela za odlazak OHR-a”, naveo je Izetbegović.

Upitan i jesu li druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine imala takav stav, odgovorio je kako je Dragan Čović, “nažalost, imao potpuno suprotan stav”.

“On se izvinio gđi Matvijenko za ono što je jučer preživjela i reakcije koje je imala u javnosti i kazao da i on smatra da je potrebno da OHR i međunarodne sudije u Ustavnom sudu odu iz Bosne i Hercegovine i da će tek tada Bosna i Hercegovina biti suverena država”, rekao je Izetbegović.

Čović: ‘U javnost sa zajedničkim stavovima’

U međuvremenu se oglasio i član bh. Predsjedništva Dragan Čović, koji je upitan da prokomentira Izetbegovićevu izjavu o navodnoj isprici koju je uputio Valentini Matvijenko.

Čović je rekao kako “iznenađuje da je Izetbegović, otkad je preuzeo predsjedanje, tri ili četiri puta samostalno istupio bez dogovora s drugom dvojicom kolega” te da se “iznose detalji koji nemaju nikakvog smisla”.

“Stoga me današnja njegova izjava ne iznenađuje”, kazao je Čović, ocijenivši je kako se u javnost ne može izaći s izdvojenim stavovima nego sa zajedničkim. 

“Ako je to potreba jedne izborne kampanje, onda nema smisla. Ako smo pet rotacija radili zajedno bez ijednog preglasavanja oko dnevnog reda i sve dogovarali i svaka sjednica je bila jednoglasna, onda nema razloga da i u šestoj rotaciji ne radimo tako. Na ovaj način bojim se da ćemo napraviti mnogo više štete nego koristi i sebi osobno i svojim strankama, i svakako Bosni i Hercegovini”, zaključio je Čović.

Izvor: Agencije