Cerar ne isključuje blokadu hrvatskog ulaska u Šengensku zonu

Ne jenjava diplomatska kriza između Slovenije i Hrvatske (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar, na kraju sastanka na vrhu SEECP-a, na kojem je učestvovao i hrvatski šef Vlade Andrej Plenković, nije isključio mogućnost blokade hrvatskog ulaska u Šengensku zonu ako Zagreb ne pristane na provedbu arbitražne odluke.

Cerar je reagovao na izjavu predsjednika Vlade Hrvatske da Slovenija najavama tužbi protiv Hrvatske u vezi s bilateralnim graničnim pitanjem i sporom o prenesenoj štednji hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci nije izabrala pravi put, te da za rješenje tih pitanja nisu dobre ni blokade, poput mogućeg ometanja ulaska Hrvatske u područje bez kontrole unutrašnjih granica.

Plenković je također rekao da će Hrvatska ispuniti tehničke uvjete za Šengensku zonu i da bi i u interesu Slovenije trebalo biti da se to što prije dogodi jer bi tako i ona lakše kontrolisala nezakonite migracijske trendove bez žice na granici s Hrvatskom.

“Od velike je važnosti da Slovenija na sve te predmete reaguje na pravni način. Dođe li do posredovanja ili odgovarajućih dogovora u vezi s arbitražom putem Evropske komisije, počet će nov proces u smislu približavanja rješenja. No, ako ne bude odgovarajućih reakcija, tada će Slovenija u oba slučaja morati pravno djelovati”, rekao je Cerar.

Povreda međunarodnog prava

On je rekao da njegova vlada insistira na tome da je odbijanje primjene arbitražne presude kršenje vladavine prava te da takve države ne mogu biti u Šengenskoj zoni.

Slovenski premijer u izjavi slovenskim novinarima na Brdu kod Kranja na kraju sastanka na vrhu država uključenih u regionalnu inicijativu Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) naglasio je da je i u slučaju spora o arbitraži, kao i u slučaju presuda hrvatskih sudova na štetu Ljubljanske banke od strane Hrvatske došlo do povrede međunarodnih ugovora i vladavine prava.

“Riječ je o kršenju međusobnih dogovora i povrede prava od strane Hrvatske”, rekao je Cerar, dodavši da će se Slovenija tome suprotstaviti pravnim postupcima koje je počela u oba slučaja.

“Država koja ne poštuje vladavinu prava predstavlja loš uzor za EU i države zapadnog Balkana, a ne poštivati vladavinu prava znači otežavati funkcionisanje Šengenske zone. Slovenija zato mora djelovati pravnim sredstvima”, rekao je Cerar.

U svom pismu Evropskoj komisiji, u kojem je najavila podizanje tužbe protiv Hrvatske ako ne pristane na provedbu arbitražnog rješenja za granicu, Slovenija je, prema navodima medija, navela da joj hrvatsko odbijanje priznanja arbitražne granice na moru otežava provođenje šengenskih pravila, provođenje evropske ribolovne politike i nekih drugih evropskih direktiva.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada