Prevent tuži Volkswagen, traži ‘milijarde’ eura’

Prevent smatra da je VW već 2016, prilikom sklapanja ugovora, imao namjeru prijevremeno poništiti taj ugovor (Arhiva)
Prevent smatra da je VW već 2016, prilikom sklapanja ugovora, imao namjeru prijevremeno poništiti taj ugovor (Arhiva)

Koncern Prevent, iza kojeg stoji bosanskohercegovačka preduzetnička porodica Hastor, i njegove kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova pripremaju tužbu u vrijednosti dvije milijarde eura protiv Volkswagena zbog jednostranog raskidanja ugovora, javljaju njemački mediji u ponedjeljak.

“Tužba će biti dostavljena uskoro”, rekao je za Sueddeutsche Zeitung glasnogovornik Prevent grupe, u čijem se vlasništvu, između ostalog, nalazi nekoliko kompanija za proizvodnju automobilskih dijelova, prenosi Hina.

On je odbio reći o kojem je tačno iznosu riječ, ali je dodao da se “radi o milijardama”.

‘Svjesna i planirana prevara’

Sueddeutsche Zeitnug piše, pozivajući se na krugove u automobilskoj industriji, o dvije milijarde eura.

Prevent predbacuje Volkswagenu jednostrano raskidanje ugovora i “svjesnu i planiranu prevaru”.

U ljeto 2016. kompanije ES Guss i Car Trim, koje proizvode dijelove za mjenjač i presvlake za automobilska sjedišta, obustavile su isporuku dijelova najvećem njemačkom proizvođaču automobila zbog toga što je Volkswagen, navodno, prekršio jedan prijašnji ugovor.

Volkswagen je nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, “nekoliko stotina miliona eura” postigao sporazum s Preventom, koji je, međutim, prije mjesec poništen od automobilskog koncerna iz Wolfsburga.

Prevent sada tuži VW zbog jednostranog poništenja ugovora i “planirane prevare”.

‘Ucjenom prisiljeni na ugovor’

Prevent smatra da je VW već 2016, prilikom sklapanja ugovora, imao namjeru prijevremeno poništiti taj ugovor.

U Volkswagenu se pravdaju da su 2016. bili “ucjenom prisiljeni” na potpisivanje ugovora i da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju “neodrživim”.

Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika iz svojih tvornica.

Izvor: Agencije


Povezane

Kompanija Prevent najuspešniji je privatni poslovni sistem u Bosni i Hercegovini. Vodeći su izvoznik sa izvezenom robom u vrijednosti od 427 miliona i ostvarenim prihodom od 730 miliona konvertibilnih maraka. Svaka kožna presvlaka ugrađena u Volkswagen Passat proizvedena je u BiH. U Visokom i Zenici proizvode se i presvlake za Audi A1, Q3, Q4, Porše. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO