Mihajlović: Srbija pola Vlade Hrvatske može proglasiti nepoželjnim osobama

Aleksandar Vulin
Vulin je izjavio da o njegovom dolasku može odlučiti Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri (Tanjug)

Odluka hrvatskih vlasti da srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina proglase personom non grata nije i prva odluka službenog Zagreba da stranca proglasi nepoželjnim na svojoj teritoriji.

Vulina su nepoželjnim hrvatske vlasti proglasile nakon izjave da o njegovom dolasku u Hrvatsku na komemoraciju žrtvama Jasenovca može odlučivati samo Vrhovni komandant vojske Srbije, Aleksandar Vučić, a ne hrvatski ministri.

Vulinu je zbog iskazanog nepoštivanja hrvatskih institucija i zakona dodijeljen status nepoželjne osobe.

Srbijanski ministar odbrane je jučer, na poziv Srpske pravoslavne crkve, trebao doći u Mlaku kraj Jasenovca, gdje je srpski patrijarh Irinej posvećivao obnovljeni hram Svetog proroka Ilije.

Vulin tako ovogodišnju komemoraciju za žrtve Jasenovca nije mogao iskoristiti za svojevrsno “političko piromanstvo”, grube optužbe na račun hrvatske vlasti koje je izgovarao u ranijim komemorativnim prilikama na koje je dolazio u Hrvatsku, piše Jutarnji.

Opasni ili štetni

Država personom non grata može proglasiti diplomate drugih država, strane političare, ali i strance najrazličitijih profesija za koje trenutna vlada i režimi na vlasti ocijene da su iz nekih razloga povrijedili ugled države ili su opasni i štetni za nju ili njen režim.

Aleksandar Vulin je treći je stranac u posljednjih 27 godina kojeg je Hrvatska proglasila nepoželjnim, a koji nije bio akreditirani diplomata u Hrvatskoj.

Prva osoba koja nije bila akreditirani diplomata u Hrvatskoj, a vlasti su je proglasile nepoželjnom osobom bio je švedski političar Carl Bildt. U trenutku kad je proglašen nepoželjnim u Hrvatskoj Bildt je bio na visokoj međunarodnoj poziciji – mirovnog posrednika EU-a za područje bivše Jugoslavije.

Nešto više od dvadeset godina kasnije, u martu 2016., Vlada Tihomira Oreškovića personom non grata proglasila je Vojislava Šešelja.

Povod je bila Šešeljeva izjava objavljena neposredno nakon prvostupanjske presude Haškog suda kojom je bio nepravosnažno oslobođen odgovornosti za ratne zločine.

“Draga moja Kolinda, spremi se, spremi, uskoro ti dolazim u službenu posetu”, objavio je tada Šešelj na društvenim mrežama, a Hrvatska promptno uzvratila službenim proglašenjem nepoželjnim u Hrvatskoj.

Pola HR vlade ne bi moglu ući u Srbiju

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kaže da Srbija i Hrvatska treba da nastave dijalog i da nacionalizam donosi ne jedan, već mnogo koraka unazad, prenosi B92.

Kao antievropsku je ocijenila i odluku hrvatske vlade da ne dozvoli članu Vlade Srbije, ministru odbrane Aleksandru Vulinu, ulazak u Hrvatsku.

“Da je srpska vlada reagovala na sve ono što se u prethodnom periodu čulo od strane članova hrvatske vlade, mislim da bi pola hrvatske vlade imalo zabranu ulaska u Srbiju, ali hajde da mislimo u budućnosti i radimo ono što smo rekli da ćemo raditi, a to privreda”, kazala je ona i istakla da bez stabilnog regiona nema ekonomije.

“Mislim da nacionalisti i sa jedne i sa druge strane ne donose dobro sopstvenim državama, a kamoli regionu … donosi ne jedan, nego mnogo koraka nazad”, kazala je ona za RTS i osudila pojavu zastave sa ustaškim pozdravom, u nedjelju u Jasenovcu, navodeći da bi to svi trebali osuditi.

Zastupnik u Saboru i predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća, Milorad Pupovac, dobio je u nedjelju mejl, u kojem ga neko ko se predstavlja kao Mladen Kostić, pozdravlja sa ustaškim pokličem “za dom spemni” i navodi da je to “prastari hrvtski pozdrav“, prenosi Tanjug.

“Jučer u 2.05, dobio sam mail u kojem me neko s imenom Mladen Kostić pozdravlja sa ZDS i navodi da je ”ZA DOM SPREMNI prastari HRVATSKI pozdrav!!!”, napisao je Pupovac na svom Facebook profilu.

Popuvac je Istakao kako mu ovo nije bio prvi put da se susreće sa tom vrstom provokacija.

Izvor: Agencije