Prijetnja ambasadorici Srbije u Hrvatskoj zbog protestne note

U MVEP-u smatraju da je Šešelj počinio incident ohrabren izostankom sankcija za prijašnja paljenja hrvatske zastave (Al Jazeera)
U MVEP-u smatraju da je Šešelj počinio incident ohrabren izostankom sankcija za prijašnja paljenja hrvatske zastave (Al Jazeera)

Veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić dobila je prijetnje nakon što je izaslanstvo Hrvatskog sabora prekinulo posjet Srbiji zbog izgreda u kojem je Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu i vrijeđao članove izaslanstva, a ona odbila primiti prosvjednu notu Hrvatske.

Njoj je, doznaje Tanjug, na službeni adresu e-pošte Veleposlanstva poslana poruka da bi, da se pita “autor”, notu ne samo primila nego i – pojela: “Štovana gospođo Nikolić, budite sretna da ja i moji istomišljenici nismo na čelu Hrvatske, jer Vas uveravam da biste tu notu pojeli! Jednom je Krleža rekao: ‘Čuvaj se hrvatske diplomacije i srpskog gostoprimstva!’ Bio je posve u pravu!”, navedeno je u poruci.

Nikolić: ‘Zvaničnici Srbije nisu učinili ništa loše’

Veleposlanica Nikolić u srijedu je odbila primiti prosvjednu notu Hrvatske s obrazloženjem da dužnosnici Srbije nisu učinili ništa loše zbog čega bi posjet Beogradu izaslanstva hrvatskog parlamenta bio prekinut.

Ona je, prema priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije, podsjetila da je predsjednik Aleksandar Vučić tijekom posjeta Zagrebu doživio i gore neprijatnosti, ali da nije prekidao posjet.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) priopćilo je u srijedu da je srbijanska veleposlanica odbila primiti notu kojom je izražen najoštriji prosvjed zbog događaja, pa je naknadno proslijeđena srbijanskom veleposlanstvu.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Šešelj na ulazu u parlament u Beogradu, zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom, oskvrnuo je hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga vrijeđao izaslanstvo Hrvatskog sabora, koje je zbog toga prekinulo službeni posjet Srbiji.

MVEP: ‘Šešelj ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente’

U MVEP-u smatraju da se Šešelj to usudio učiniti “očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave, kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina”.

“Republika Hrvatska traži i očekuje od srbijanskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i žurno poduzmu odgovarajuće mjere”, naveli su u priopćenju i dodali da Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske suradnje na načelima međusobnog poštovanja i sukladno europskim vrijednostima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO