Mogherini: Makedonija se vratila na pravi put

Mogherini kaže da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne saradnje (EPA)
Mogherini kaže da su lideri i narodi sa Zapadnog Balkana postali svjesni važnosti međusobne saradnje (EPA)

Evropska komisija iznijela je preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je danas visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU-a Federica Mogherini.

“Donosim dobre vijesti da je Evropska komisija izdala preporuke da Makedonija počne pregovore o pristupanju Makedonije EU. Makedonija se vratila na pravi put i to dostignuće zajednički je uspjeh Vlade, Parlamenta, opozicije i svih građana Makedonije”, rekla je ona na zajedničkoj konferenciji s premijerom te zemlje Zoranom Zaevim, prenosi MIA.

Zaev je, kako se navodi, istakao da je Vlada Makedonije ostvarila znatan napredak na putu ka EU-u u prethodnih deset mjeseci, što Unija prepoznaje i cijeni.

Nakon implementacije reformi, Sporazuma o prijateljstvu s Bugarskom, Makedonija je također na pravom putu da razriješi otvoreni problem s Grčkom, dodao je on.

On je ponovo potvrdio spremnost Vlade da nastavi raditi na neophodnim reformama i izrazio vjerovanje da će biti određen datum za početak pregovora o pristupanju Makedonije Uniji u junu.

Najviši prioritet

Kako je naglasio, članstvo u EU-u i NATO-u najveći je prioritet Makedonije.

Šefica evropske diplomatije prethodno je na svojoj turneji po zapadnom Balkanu posjetila Albaniju, gdje je u Tirani razgovarala s tamošnjim premijerom Edijem Ramom i predsjednikom Ilirom Metom.

Ona je danas u Albaniji poručila da bi ta zemlja trebala produbiti reforme kako bi mogla uvjeriti države članice EU-a da zaslužuje da se pridruži bloku nakon 2025, prenosi Reuters.

Evropska komisija, kako se navodi, u utorak je izdala preporuke u kojima je navedeno da ta balkanska zemlja treba početi s pristupnim pregovorima nakon niza koraka, uključujući borbu protiv korupcije i poboljšanje provođenja zakona.

Mogherini je pozvala Albaniju da zadrži tempo prije nego što države članice EU-a razmotre preporuke krajem juna.

“Procjena Komisije (…) jasno navodi (…) da je Albanija spremna početi pregovore održavajući i produbljujući reforme koje ste proveli. Nemojte se zaustavljati, nastavite”, rekla je ona novinarima u Tirani.

Važna uloga Albanije

Albanska televizija Top Channel prenijela je da je šefica diplomatije EU-a “pohvalila važnu ulogu Albanije u regiji”.

“Ocjena Evropske komisije koju smo jučer potvrdili jasno navodi da je Albanija ispunila uvjete postavljene u izvještaju, kao i preporuke usvojene prije godinu i po i Albanija je spremna za otvaranje pregovora (o pridruživanju EU-u)”, rekla je Mogherini na zajedničkoj konferenciji za medije s albanskim premijerom Ramom.

Navedeno je da se ona prethodno sastala s predsjednikom Albanije Metom, a njena glasnogovornica Maja Kocijančič rekla je da je Mogherini “snažno ohrabrila daljnje reforme” u Albaniji.

Izvor: Agencije


Povezane

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn predao je u Skoplju makedonskom premijeru izvještaj o napretku te zemlje u eurointegracijskom procesu. Makedonija je od Evropske komisije dobila preporuku za početak pregovora o članstvu u Uniji. Pozdravljen je napredak te države u provedbi reformi i poboljšanju dobrosusjedskih odnosa s Bugarskom i Grčkom. Ipak, kako bi […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO