Predsjednički izbori u Crnoj Gori: Do 19:00 sati glasalo 58,6 posto birača

Do 18:00 sati na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori glasalo je 58,6 posto birača, saopćeno je iz Centra za monitoring i istraživanje.

Izlaznost do 19:00 sati u Podgorici je 63,2 posto, na jugu 52,1 posto, u centralnom dijelu države (bez Podgorice) 64,7 posto i na sjeveru zemlje 55,9 posto.

Birališta na sedmim predsjedničkim izborima od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, a trećim u neovisnoj državi, otvorena su u nedjelju u 7:00 sati, a crnogorski birači će odlučivati između sedam kandidata.

Nijedan nezavisni kandidat

Na glasačkom listiću neće biti niti jedan neovisni kandidat, a njih nekoliko je odustalo od utrke nakon što se vladajuća Demokratska partija socijalista odlučila za tu dužnost kandidirati svog čelnika Mila Đukanovića.

Podržali su ga koalicijski partneri na državnoj razini – Bošnjačka stranka, Socijaldemokrati, Hrvatska građanska inicijativa i albanske stranke.

Osim Đukanovića, na glasačkom listiću su i Marko Milačić, kandidat Prave Crne Gore, Mladen Bojanić nastupa kao kandidat Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije Crne Gore i Građanskog pokreta URA, dok je Hazbija Kalač kandidat Stranke pravde i pomirenja.

Na izbore izlazi i Vasilije Miličković, kao kandidat Grupe birača “Građanska akcija” i Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Dobrilo Dedeić kao kandidat Srpske koalicije, te jedina žena među kandidatima, ujedno i prva žena u utrci za predsjednika Crne Gore u njezinoj povijesti, Draginja Vuksanović, kao kandidatkinja Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Ograničena ovlaštenja

Osim što je, samo po sebi čast, biti predsjednik/predsjednica države, s te pozicije se dobiva prilika predstavljanja Crne Gore u zemlji i inozemstvu, zapovijedanje vojskom, proglašavanje zakona ukazom, ali i raspisivanja parlamentarnih izbora.

Crnogorski predsjednik ima ovlast predlaganja Skupštini mandatara za sastav Vlade, a nakon obavljenog razgovora s predstavnicima političkih stranaka koje su prešle izborni prag i ušle u parlament, te da predloži predsjednika i suce Ustavnog suda i zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Uz to, predsjednik postavlja i opoziva veleposlanike i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore, prima akreditivna i opozivna pisma stranih diplomatskih predstavnika, dodjeljuje odlikovanja i priznanja Crne Gore, te daje pomilovanja.

O tome koga žele na poziciji predsjednika odlučuje 532.599 građana s pravom glasa, a izbore će više od 1.000 domaćih i stranih promatrača.

Predizborna kampanja je bila neuobičajeno kratka i trajala je svega 15-tak dana, a protekla je bez pretjerano oštrih polemika i incidenata.

Birališta otvorena do 20:00 sati

Biračka mjesta otvorena su od 7:00 do 20:00 sati, a prvi preliminarni i neslužbeni rezultati trebali bi biti poznati još iste večeri.

Državna izborna komisija Crne Gore trebala bi utvrditi privremene rezultate izbora u ponedjeljak.

Prema crnogorskom zakonu o izboru predsjednika, za šefa države biti će izabran kandidat koji u prvom krugu dobije više od polovice važećih glasova birača koji su glasaali.

Ukoliko niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu, ide se u drugi krug, u kome sudjeluju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Izvor: Al Jazeera i agencije