Mogherini od 17. do 19. aprila u posjeti zapadnom Balkanu

Federica Mogherini će 18. aprila u Skoplju prisustvovati neformalnom sastanku premijera svih šest zapadnobalkanskih partnera (EPA)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini boraviće od 17. do 19. aprila u poseti zapadnom Balkanu.

Ona će tom prilikom posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Briselu ranije najavljeno da će Federica Mogherini u Srbiju stići 19. aprila.

“Ona će posetiti Albaniju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Do ove posete dolazi nakon rasprave o zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja paketa za proširenje, koji će ona predstaviti zajedno sa komesarom [za proširenje EU-a] Johannesom Hahnom u Strasbouru 17. aprila”, navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Zapadni Balkan dio budućnosti EU-a

Evropska diplomatska služba napominje da šefica EU diplomatije dolazi u region posle usvajanja Strategije o zapadnom Balkanu, a mesec dana pre samita EU – zapadni Balkan, koji je zakazan za 17. maj u Sofiji.

“Zapadni Balkan je Evropa i biće deo budućnosti EU-a, jače, stabilne i ujedinjene Unije. To je pitanje zajedničkog interesa i zajedničke odgovornosti koju delimo sa zemljama regiona u korist svih naših građana. Ovo je trenutak da se postignu pozitivne promene kako bi se učinio nepovratan i transformativan napredak ka EU”, poručila je Mogherini pred put na zapadni Balkan.

U sedištu Evropske diplomatske službe napominju da će se visoka predstavnica sastati sa političkim predstavnicima zemlja regiona, uključujući predstavnike vlasti i političkih stranaka.

”Federica Mogherini će 18. aprila u Skoplju prisustvovati neformalnom sastanku premijera svih šest zapadnobalkanskih partnera”, najavljeno je iz Brisela.

Izvor: Agencije