Sabor usvojio Istanbulsku konvenciju

Hrvatski sabor potvrdio je u petak Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, za koju je glasovala većina od 110 zastupnika, protiv je bilo njih 30, dok su dva zastupnika bila suzdržana.

Protiv ratifikacije Konvencije bio je i dio HDZ-ovih zastupnika. 

Od 55 zastupnika HDZ-a 14 ih je bilo protiv: Ante Babić, Milijan Brkić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Anton Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman.

Dosad nije zabilježeno da se tako značajan dio kluba vladajućih usprotivio nekom Vladinu prijedlogu zakona, prenosi Hina.

Protiv su bili i HDZ-ovi koalicijski partneri Goran Dodig i Branko Hrg (HDS), Kažimir Varda (BM 365) te nezavisni Ivica Mišić.

HDZ-ovi Božo Ljubić i Željko Raguž bili su u sabornici, ali nisu glasovali, kao ni trojica zastupnika Živog zida i Ante Pranić (Most).

Vijeće Europe: ‘Odlična vijest’

Protiv ratifikacije glasovao je i dio Mostovaca: Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov i Marko Sladoljev, kao i zastupnici stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih, Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović, Ivan Lovrinović iz stranke Promijenimo Hrvatsku, te Hrvoje Zekanović, zastupnik Hrasta, dojučerašnjeg partnera HDZ-a, koji se upravo zbog Istanbulske konvencije razišao s HDZ-om.

Osim HDZ-ovog Ivana Šukera, suzdržan u glasovanju bio je i nezavisni Marin Škibola.

Nezavisni Furio Radin, Nada Turina Đurić (Glas) i SDP-ov Siniša Varga nisu došli.

Glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjoern Jagland u petak je pozdravio rafitikaciju Istanbulske konvencije u Saboru i nazvao je “odličnom viješću”. 

“Pozdravljam ratifikaciju Istanbulske konvencije Vijeća Europe impresivnom većinom. To je odlična vijest uoči moga posjeta Hrvatskoj idućeg tjedna”, poručio je Jagland.

Predsjednik saborskog Kluba SDP-a Arsen Bauk u petak je nakon glasovanja u Saboru istaknuo kako su se potvrdila njegova očekivanja da će Istanbulska konvencija biti ratificirana s više nego dvotrećinskom većinom zastupnika, što, kako je rekao, pokazuje da je u hrvatskom društvu u vezi s Konvencijom postignut konsenzus ustavnog karaktera.

Većina klubova zastupnika podržala je još u raspravi ratifikaciju Istanbulske konvencije, naglasivši da je riječ o civilizacijskom iskoraku zaštite ljudskih prava, ali su upozorili i na politizaciju ratifikacije te konvencije u javnosti.

Plenković pozvao na ratifikaciju

Dio zastupnika ukazao je na potrebu ratifikacije Istanbulske konvencije radi efikasnije zaštite žena od nasilja i nasilja u obitelji, dok su protivnici, kojih ima i u redovima vladajuće koalicije, isticali da se konvencijom u hrvatsko zakonodavstvo i obrazovni sustav uvodi rodna ideologija.

Očekivalo se da će Istanbulska konvencija biti ratificirana, iako su neslužbene procjene govorile da bi između deset i 15 zastupnika Hrvatske demokratske zajednice moglo glasovati protiv tog akta.

Prihvaćanje Istanbulske konvencije izazvalo je podjele u vladajućoj stranci i koaliciji, pa je tako stranka Hrast zbog neslaganja s tim aktom napustila vladajuću koaliciju.

Iz Vlade ustrajavaju na tome kako Konvencija ne iziskuje pravne obveze priznavanja trećeg spola ni redefinicije braka.

Hrvatski premijer, ujedno i predsjednik vladajućeg HDZ-a, Andrej Plenković ranije je pozvao zastupnike da podrže Istanbulsku konvenciju, istaknuvši kako će ona ojačati nacionalne mehanizme u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Naveo je kako je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijeno 195 osoba, među kojima 91 žena.

Pritom su u 70 posto slučajeva žene ubile njima bliske osobe, a u 54 posto slučajeva njihovi intimni partneri.

Uz to, u prošloj godini zabilježeno je 12.000 prekršaja koji uključuju nasilje u obitelji, pri čemu je 8.000 žena bilo žrtvom.

Registrirana su i 552 djela nasilja u obitelji, pri čemu su u 84 posto slučajeva žrtve bile žene.

“Konvencija se bavi tim zabrinjavajućim društvenim fenomenom i nudi konkretne mjere za prevenciju nasilja, zaštitu žrtve i progon počinitelja”, rekao je Plenković u Saboru.

Martina Dalić dobila povjerenje Sabora

Naglasio je da će Konvencija ojačati hrvatske nacionalne mehanizme za suzbijanje nasilja protiv žena i nasilja u obitelji te demantirao da je stavljanje te konvencije na dnevni red plod nečijeg pritiska ili diktata.

Plenković je više puta demantirao tvrdnje da će ratifikacija Konvencije Hrvatskoj donijeti financijsku obvezu od milijardu kuna (135 milijuna eura).

Istovremeno, iskazivanje nepovjerenja ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta i potpredsjednici Vlade Martini Dalić nije prošlo – od 147 zastupnika za njezin opoziv glasovao je 71 zastupnik, a protiv njih 76.

Oporba je tražila smjenu Martine Dalić zbog “savjetničke afere” u vezi s bivšim posebnim povjerenikom Vlade za Agrokor Antom Ramljakom.

Hrvoje Zekanović (Hrast) održao je svoje obećanje od prije dva dana, kad je, zbog Istanbulske konvencije, napustio vladajuću koaliciju te nije podržao Dalić.

Inicijativu za smjenu Dalić potpisalo je 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika.

Prozivaju ju zbog “savjetničke afere” u vezi s posebnim Vladinim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, koji je, poručivali su u jučerašnjoj saborskoj raspravi, njezin izbor, ali i njezina odgovornost.

Ramljak je ostavku dao nakon objave informacija da je u Agrokoru za gotovo milijun kuna (135.000 eura) mjesečno angažirao savjetnike iz svoje bivše tvrtke Texo Management, a cijela je priča dobila širu dimenziju objavom dokumenta iz kojeg je razvidno da je Ramljak do 30. travnja prošle godine formalno bio prijavljen u Texu iako je 10. travnja postao izvanredni povjerenik.

Vlada je sve oporbene navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja Martini Dalić odbacila kao neutemeljene i neosnovane.

Izvor: Al Jazeera i agencije