Plenković pozvao Sabor da prihvati Istanbulsku konvenciju

Andrej Plenković
Vlada je priopćila da je Andrej Plenković razgovarao nakon incidenta s Miloradom Pupovcem (AP)

Hrvatski premijer, ujedno i predsjednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković pozvao je zastupnike u Saboru da podrže prijedlog Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulsku konvenciju, istaknuvši kako će ona ojačati nacionalne mehanizme u sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Naveo ja keko je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijeno 195 osoba, među kojima 91 žena. Pri tome su u 70 posto slučajeva žene ubile njima bliske osobe, a u 54 posto slučajeva njihovi intimni partneri.

Uz to, u prošloj godini zabilježeno je 12.000 prekršaja koja uključuju nasilje u obitelji pri čemu je 8.000 žena bilo žrtvom. Uz to, registrirana su 552 djela nasilja u obitelji, pri čemu su u 84 posto slučajeva žrtve bile žene.

“Konvencija se bavi tim zabrinjavajućim društvenim fenomenom i nudi konkretne mjere za prevenciju nasilja, za zaštitu žrtve i za progon počinitelja”, rekao je Plenković u Saboru.

Ojačati mehanizme za suzbijanje nasilja nad ženama

Naglasio je da će konvencija ojačati hrvatske nacionalne mehanizme za suzbijanje nasilja protiv žena i nasilja u obitelji, te demantirao da je stavljanje te konvencije na dnevni red plod nečijeg pritiska ili diktata.

“Stavljanje ove konvencije na dnevni red je plod programa i političke volje HDZ-ove vlade uz suradnju s partnerima, ali ne na njihov pritisak. Niti na pritisak oporbe, niti na pritisak nevladinog sektora, niti na pritisak bilo koje međunarodne institucije.

Toga javnost mora biti svjesna jer se u Hrvatskoj razvio antieuropski sentiment i refleks za koji nisam ni slutio da će se dogoditi u Hrvatskoj 2018. Ne samo na ovoj temi, već na brojnim temama. Nema pritiska, nema diktata, nema centrale”, naglasio je Plenković.

Negirao je da će se konvencijom u hrvatski pravni sustav uvesti tzv. rodna ideologija.

‘Neki u HDZ-u imaju malo čvršće stavove’

Prethodno je, u izjavi novinarima, ocijenio kako bi se moglo zaključiti da ga dio stranke kojoj je predsjednik želi destabilizirati koristeći nezadovoljstva u vezi s ratifikacijom Istanbulske konvencije.

“To se kontekstualno može zaključiti”, odgovorio je Plenković, ali se nije upuštao u šire pojašnjavanje.

Kazao je da u HDZ-u neće biti sankcija za one koji budu glasali protiv ratifikacije Istanbulske konvencije.

“Zar moram tisuću puta reći da nije glasanje u Saboru nešto što zahtijeva sankcije? To smo rekli i na stranačkim tijelima. HDZ je demokratska stranka, vodi raspravu, a ovo je nešto što ni iskusniji zastupnici ne pamte koliko smo otvorili kanale komunikacije i saslušali sve kolegice i kolege. Međutim, neki očito imaju malo čvršće stavove. Neki su pod pritiskom, a neki imaju etičke dvojbe, nema tu velike filozofije”, rekao je Plenković.

Prihvaćanje Istanbulske konvencije izazvalo je podjele u vladajućoj stranci i koaliciji, a na početku današnjeg zasjedanja Sabora Klub zastupnika Hrvatske demokratske zajednice napustio je zastupnik stranke Hrast Hrvoje Zekanović.

Zekanović je objavio na konferenciji za novinare da njegova stranka, zbog najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije, napušta vladajuću koaliciju i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi, što znači da će uskratiti potporu potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić pri glasovanju o prijedlogu opoziva.

Uz to, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Hrvoje Šlezak i savjetnik u Ministarstvu kulture Ladislav Ilčić, obojica iz Hrasta, napustit će svoje pozicije.

Crvene crte koje se ne mogu preći

To će, rekao je Zekanović, učiniti kako bi potvrdili svoju vjerodostojnost.

Iako nije član, ali ima potporu Hrasta, doznaje se da bi ostavku mogao podnijeti i Matko Glunčić, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja, koji je do neki dan kotirao kao premijerov kandidat za voditelja Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, no zbog protivljenja Hrvatske narodne stranke ipak nije preuzeo ERS.

Zekanović je poručio da u politici i životu postoje “crvene crte koje se ne mogu prijeći”, a za Hrast je to činjenica da je HDZ, kao demokršćanska stranka, s ratifikacijom Istanbulske konvencije napravio odmak u liberalizam i lijevi centar.

HDZ i Socijaldemokratska partija o Istanbulskoj konvenciji imaju jednak stav, koji je suprotan Katoličkoj crkvi, kazao je, a njemu kao demokršćanu stav Crkve je važan.

To je, kaže, pokazao i “vox populi” na nedavnom prosvjedu u Zagrebu, a očekuje isto na prosvjedu u četvrtak u Splitu.

HDZ je prozvao za nevjerodostojnost, tvrdeći da u njihovu predizbornom programu nije bilo ratifikacije Istanbulske konvencije, što mu je, kaže, potvrdila i Ivana Maletić, koja je pisala program.

Vladajuća većina na 77 zastupnika

Na pitanje hoće li kao vjerodostojan političar vratiti mandat HDZ-u, na čijoj je listi ušao u Sabor, Zekanović je odgovorio da je pravo pitanje hoće li HDZ-ovci vratiti svoje mandate.

Poručio je da Hrastovci pokazuju da se odriču beneficija, no nije odgovorio na pitanje čega se on odriče ako i dalje ostaje saborskim zastupnikom.

Vladajuća većina odlaskom Zekanovića sada broji 77 zastupnika, tek jednog više od minimuma.

Ladislav Ilčić, predsjednik Hrasta, potvrdio je da daje ostavku na mjesto savjetnika u Ministarstvu kulture.

“Da, naravno, to se samo po sebi podrazumijeva. Hrast i ja osobno smo više puta pokazali da su nama stavovi u politici najvažniji i da su oni mjerilo naših ponašanja, a ne bilo kakve fotelje”, kazao je Ilčić na upit Hine podnosi li ostavku na mjesto  savjetnika u Ministarstvu kulture, kao što je to najavio Zekanović, objavljujući da ta stranka napušta vladajuću koaliciju.

Ilčić je podsjetio na svoju raniju ostavku na mjesto posebnog savjetnika tadašnjeg ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera, istaknuvši da je sada ponovno daje, jer smatra da jedino principijelna politika može donijeti dobrobit za Hrvatsku.

“HDZ je usvajanjem Istanbulske konvencije skrenuo oštro u lijevo i odmaknuo se od demokršćanstva i velikog broja svojih birača. Hrast to ne želi. Pokazali smo spremnost za suradnju, nismo bili isključivi, međutim, postoji linija ispod koje ne možemo ići i zato smo izašli iz koalicije”, kazao je Ilčić.

Podjele i u HDZ-u

Poručio je da je to što će “neki takozvani demokršćani iz vladajuće većine” glasati protiv Istanbulske irelevantno, jer će ratifikacija ionako proći zahvaljujući glasovima oporbe.

“Tražimo u koaliciji još dva stvarna demokršćana, kojima je demokršćanstvo važnije od stranačke budućnosti. Ako se nađu još dvojica koja će reći isto što i Zekanović – da neće podržavati vladu u slučaju ratifikacije Istanbulske konvencije, onda će vladajuća većina nestati, jer će pasti sa 78 na 75 zastupnika. I onda će premijer Andrej Plenković morati razmišljati je li mu važnija ratifikacija Istanbulske konvencije ili Vlada”, kazao je Ilčić, izrazivši uvjerenje da će se premijer u tom slučaju odlučiti za Vladu.

“Maske padaju, vidi se tko je što”, dodao je.

Ratifikacija Istanbulske konvencije podijelila je hrvatsku javnost, ali i Klub HDZ-a, pa se već tjednima spekulira da za ratifikaciju neće glasovati desetak HDZ-ovih zastupnika, kako je prenijela Hina.

Izvor: Al Jazeera i agencije