Zuroff: Nema tolerancije za ustaše

Efraim Zuroff: Ako predsjednica Hrvatske pozira s ustaškom zastavom, bit će da su oni junaci (AP)
Efraim Zuroff: Ako predsjednica Hrvatske pozira s ustaškom zastavom, bit će da su oni junaci (AP)

Direktor izraelskog Centra “Simon Wiesenthal” i lovac na naciste Efraim Zuroff poručio je da nema tolerancije za ustaše, a da je poglavnik nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelić jedan od najvećih masovnih ubojica u Drugom svjetskom ratu, da nije junak i nije ponosno pobjegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini.

On je to rekao tijekom boravka u Zagrebu, gdje je promovirana njegova knjiga Operacija posljednja prilika – potjera za nacističkim zločincima, koja je objavljena i u hrvatskom prijevodu, prenosi Tanjug.

Upitan da komentira to što predstavnici židovske zajednice u Hrvatskoj najavljuju da ni ove godine, treći put za redom, neće sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu, Zuroff je za riječki Novi list rekao da se slaže s njima.

‘Nema tolerancije za masovne ubice’

“Oni su 100 posto u pravu i trebaju i dalje tako raditi sve dok osjećaju da se vlada ne bori zadovoljavajuće protiv ustašonostalgije i dok su njezine reakcije neodređene”, naveo je Zuroff.

Komentirajući izvještaj koji je Vladi podnijelo Vijeće za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima, Zuroff kaže da je to kao da se jedan kolač želi pojesti dva puta – učiniti nešto i nešto je suprotno tome.

“Kada se suočavate s takvim pojavama, onda se suočavate s njima vrlo jasno, nedvosmisleno, ne ostavlja se nikakav prostor za dilemu što o tome mislite. Poruka mora biti jasna: nema tolerancije za ustaše, nema tolerancije za te masovne ubojice. Ante Pavelić je jedan od najvećih masovnih ubojica u Drugom svjetskom ratu, on nije junak i nije ponosno pobjegao u Argentinu da bi ostao lojalan domovini… Svaka takva izjava Vijeća može ostaviti dojam da su ustaše možda učinile neke loše stvari, ali oni nisu toliko loši, oni su junaci, patrioti i trebalo bi slijediti njihov primjer. To je potpuno apsurdno”, istaknuo je Zuroff.

Upitan kako gleda na hrvatsku Vladu i njezino ponašanje u slučaju ploče u Jasenovcu, na kojoj je bio uklesan grb Hrvatskih obrambenihs naga s ustaškim pozdravom “Za dom spremni” te sjeća li se slučaja kada je prije 14 godina tadašnji premijer Ivo Sanader u roku od 24 sata uklonio spomen-ploču ustaškom časniku Milu Budaku, Zuroff podsjeća da je i Centar “Simon Wiesenthal” tražio da se preimenuje ulica koja je po Milu Budaku nazvana u Splitu.

‘Predsjednica pozira s ustaškom zastavom…’

“I to je promijenjeno, bilo je to kasnih devedesetih”, rekao je.

Prema njegovim riječima, dva su načina suočavanja s problemom.

“Jedan je s vrha, dolazi od vlasti, a drugi je obrazovanjem, što je dugotrajnije, ali je dublje i efikasnije. Ali, treba koristiti oba načina, i to zajedno. Ako predsjednica Hrvatske [Kolinda Grabar-Kitarović] pozira s ustaškom zastavom u Kanadi, što bi mi trebali o tome misliti? Što će prosječna osoba u Splitu, Zadru, Zagrebu misliti o toj ustaškoj zastavi ako predsjednica s njom pozira?”

“Pa ako se ona slika s njom, mora da je to u redu, bit će da su oni junaci, patrioti”, rekao je Zuroff.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO