Londonski sud će o izručenju Todorića odlučiti 20. aprila

Sutkinja Westminsterskog suda u Londonu Emma Arbuthnot najavila je, na završetku saslušanja u povodu zahtjeva hrvatskog pravosuđa za izručenjem Ivice Todorića, da će odluka o mogućem izručenju osnivača Agrokora Hrvatskoj biti objavljena 20. travnja.

Današnjim ročištem na londonskom sudu, tijekom kojega su saslušana dva svjedoka, završeno je saslušanje o zahtjevu za izručenjem Todorića, premda je ranije bilo najavljeno da će trajati dva dana.

Pred sudom su saslušana dva svjedoka obrane, ekonomski stručnjak koji se bavio tranzicijskim zemljama Will Bartlett, te Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković.

Todorić je saslušanje pratio u odvojenom dijelu sudnice iza staklenog zida u društvu prevoditeljice.

Todorićeva odvjetnica Rosemary Davidson kao prvog svjedoka pozvala je Bartletta, koji je govorio o povezanosti Agrokora s politikom, ulozi nekih političkih dužnosnika, među njima i sadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, za kojeg je rekao da je bio viši dužnosnik u kompaniji u vrijeme kada je Agrokor preuzeo Mercator.

Hrvatsku je zastupala odvjetnica Clare Montgomery koja je svojim pitanjima nastojala dokazati da za kolaps Agrokora nije odgovorna politika nego njegov vlasnik Ivica Todorić. Bartlett je često na konkretna pitanja odgovarao kako “na tu stvar treba gledati u širem kontekstu”.

Na upit je li točno da Agrokor nije mogao izvršavati svoje financijske obveze početkom 2017. godine, Bartlett je rekao da je bilo poteškoća s plaćanjem dobavljača, ali da je kompanija imenovala stručnjaka za restrukturiranje.

Sloković: Tužitelji bez čvrstih dokaza

Nakon Bartletta počelo je saslušanje Todorićeve odvjetnice Sloković. Todorićeva obrana kroz njezino svjedočenje nastojala je pokazati da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice te da bi Todorić, u slučaju izručenja, mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i pol godine i da ne bi mogao platiti jamčevinu za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta.

Todorić je uhićen 7. studenog prošle godine na temelju europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog je dana pušten na slobodu, uz jamčevinu 100.000 funti i mjere opreza.

Sudac je pustio Todorića nakon što je platio jamčevinu te mu je oduzeta putovnica, mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji triput tjedno.

Ročište na kojem se odlučuje o Todorićevu izručenju zakazano je pred Westminsterskim sudom, koji se bavi slučajevima izručenja, javila je Hina.

Todorić i još 14 osoba pod istragom su u Hrvatskoj zbog dužničke krize u Agrokoru, kompaniji koja u Hrvatskoj i regiji zapošljava 60.000 ljudi i nad kojom je nadzor preuzela hrvatska država.

Nezakonito pribavljanje 154 miliona eura

Bivši šef Agrokora cijelo je vrijeme aktivan na internetu, posredstvom kojeg je odbacio krivnju, prozvavši visoke hrvatske dužnosnike za politički progon.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo od 18. listopada prošle godine vodi istragu protiv Todorića zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju milijardu i 142 milijuna kuna (154 milijuna eura) u slučaju “Agrokor”.

Uz Todorića, istragom su obuhvaćeni njegovi sinovi Ante i Ivan te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Ukupnoj šteti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske pribraja i “nepripadnu imovinsku korist” od dodatnih 320 milijuna kuna (43 milijuna eura) pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Tužiteljstvo je u međuvremenu pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna (6,4 milijuna eura).

Istragu je potom proširilo na sedmoricu osumnjičenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije