Veseli: Neću dozvoliti bosnizaciju Kosova

Zajednica srpskih općina će biti formirana, ali po zakonima i Ustavu Kosova, poručio je Veseli (EPA)
Zajednica srpskih općina će biti formirana, ali po zakonima i Ustavu Kosova, poručio je Veseli (EPA)

Predsjednik kosovskog parlamenta i čelnik Demokratske stranke Kosova, Kadri Veseli izjavio je, povodom nedavnog hapšenja Marka Ðurića, da “nitko ne može doći na Kosovo i provocirati svojim izjavama”, te da “neće dozvoliti ‘bosnizaciju’ ili podjelu Kosova”.

Veseli je u intervjuu za agenciju Kosova Press rekao da “snažno podržava akciju hapšenja [predsjednika Kancelarije za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije] Marka Ðurića, jer je bez dozvole ušao na teritorij Kosova”.

Policijsku akciji visoko je ocijenio, rekavši kako je to “najprofesionalnija policija, koja je usprkos riziku obavila posao, ne ozlijedivši nikoga”.

“Nerealna je ideja Srba da od Kosova naprave drugu Bosnu, pokušavajući da bez suglasnosti kosovskih institucija uspostave zajednicu srpskih općina. Nikad nećemo to dozvoliti, ali neka se razočaraju, istovremeno neka i polude oni koji misle da će moći graditi paralelizam ili da će moći nametnuti odluke Kosovu izvan institucija Kosova. To važi i za Srpsku listu, i za opoziciju”, kazao je Veselji.

Najavio je da će zajednica srpskih općina biti formirana, ali po zakonima i Ustavu Kosova.

Deportacija se neće ponoviti

Osvrnuo se i na deportaciju turskih državljana, navodeći da se “tako nešto više nikada neće ponoviti”.

“To pitanje se mora razjasniti i svatko tko je umiješan morat će snositi odgovornost”, izjavio je Veseli

Po njegovim riječima, i kada bi ministar vanjskih poslova poslova bio iz redova njegove Demokratske stranke Kosova “bio bi smijenjen za dvije minute”.

Priznao je da je bio “postiđen načinom privođenja i deportacije turskih državljana u Tursku”, te da je “tražio ispriku članovima obitelji privedenih”.

Tokom akcije hapšenja uhvaćeni su i posebnim letom prebačeni u Tursku Cihan Ozkan, Kahraman Demirez, Hasan Huseyin Gunakan, Mustafa Erdem, Osman Karakaya i Yusuf Karabina.

Prema Anadoliji, oni su bili povezani sa školama koje finansira Gulenov pokret.

Službena Ankara smatra Fethullaha Gulena odgovornim za pokušaj državnog udara prije dvije godine u Turskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO