Pooštrene kazne u Srbiji: Za nasilničku vožnju – u zatvor

Svaki vozač u Srbiji će biti alkotestiran prilikom kontrole (Al Jazeera)

Na srbijanskim cestama će od utorka biti na snazi znatno rigoroznije kazne za sve one koji krše prometna pravila, a jedna od novosti je kažnjavanje zatvorom tzv. nasilničke vožnje, prenosi Tanjug.

Svaki vozač koji bude preticao kolonu preko pune crte, dva ili više puta prošao kroz crveno svjetlo na semaforu za manje od 10 minuta ili bude upravljao vozilom s više od dva promila akolohola u krvi suočit će se sa zatvorom u trajanju od 30 do 60 dana.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Srbije, Nebojša Arsov objasnio je da “za nasilničku vožnju nije propisana novčana kazna, već će takvi vozači biti kažnjeni zatvorom od 30 do 60 dana, bez mogućnosti da plate novčanu kaznu”.

“Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje će stupiti na snagu 3. aprila, povećaće sankcije za najteže prekršaje, ali i za prekršaje koji utiču na posledice saobraćajne nezgode. Cilj izmena je da vozači shvate da ne može sve da se plati i da nasilnička vožnja mora biti sankcionisana na najstroži način”, izjavio je Arsov.

Prema njegovim riječima, “nije svejedno ako na nekom pravcu policija otkrije 100 prekršaja nepropisnog preticanja ili to učini na delu puta gde se zbog nepropisnog preticanja i preglednosti dešavaju saobraćajne nezgode”.

Za nevezivanje pojasa – 85 eura

S obzirom na uobičajeni broj prekršaja, nove kazne najviše će, čini se, pogoditi vozače bez pojasa, jer će kazna biti 10.000 dinara (85 eura).

“Vozači i putnici imaju najlakši način da izbegnu plaćanje sankcija – s jedne tu je samo nekoliko sekundi da vežu sigurnosti pojas, dok sa druge strane imaju statistiku koja pokazuje da 60 procenata poginulih vozača putnika nije koristilo pojas. Prijateljima navodim primer da je prošle godine jedan vozač na autoputu udario u zaštitnu ogradu i nakon te nezgode on i suvozač imali su lakše telesne povrede, dok je jedan putnik ispao sa zadnjeg sedišta i poginuo na licu mesta, a drugi putnik je poginuo u vozilu”, rekao je Arsov za Radio-televiziju Srbije.

Policija će u Srbiji kontrolirati i vezivanje pojaseva na zadnjem sjedalu, kako bi najteže posljedice bile izbjegnute.

Alkotesiranje za sve vozače

Izmjenama zakona maksimalna količina alkohola u krvi za vozače smanjena je na 0,2 promila.

“Ako statistika kaže da osam procenata svih nezgoda izazovu pijani vozači, da u 14 odsto nezgoda sa poginulim licima učestvuju pijani vozači, jasno je da je alkohol i vožnja ne idu zajedno i za razliku od prethodnog primera, gde mnogi vozači nisu toga svesni, oni su svi svesni da ne treba da voze pod uticajem alkohola, ali i dalje vozači i dalje sedaju za volan”, kaže Arsov.

Najavio je i kako će svaki vozač biti alkotestiran prilikom kontrole.

U policiji vjeruju da će strožijim kaznama uspjeti smanjiti broj stradalih u prometu.

Izvor: Agencije