Kršćani slave svoj najveći praznik – Uskrs

Kršćani širom svijeta koji po gregorijanskom kalendaru obilježavaju vjerske praznike, u nedjelju slave Uskrs, praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, ujedno i najveći i najvažniji kršćanski blagdan.

Osim što slavi Isusovo uskrsnuće, Uskrs je blagdan nade, rađanja, novih početaka.

Na blagdan Uskrsa širom svijeta, ali i regije u crkvama će se služiti svečana euharistijska slavlja, a poglavar Rimokatoličke crkve Franjo uputit će tradicionalnu uskršnju “Poruku gradu i svijetu” (Urbi et Orbi).

Za Katoličku i druge crkve koje poštuju novi vjerski kalendar, nazvan po papi Grguru XIII, protekli tjedan obilježen je s nekoliko svetih rituala, koji vode do najsvetijeg dana, uskrsne nedjelje kada se slavi Kristovo uskrsnuće, prenosi dpa.

Pobijedio smrt

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Krist, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobijedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josipovom vrtu, a u nedjelju zorom, osjetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sletio je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je uskrsao.

Na Uskrs je, po vjerovanju, prvo Marija Magdalena srela Krista, a potom se ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah povjerovao da je Krist uskrsnuo, pa se morao osobno uvjeritu. Otuda u narodu uzrečica: “Nevjerni Toma”.

Uskrs je pokretan blagdan i slavi se kad se ispune tri uvjeta: poslije proljetne ravnodnevnice, prve nedjelje poslije židovske Pashe i poslije punog mjeseca.

Uvijek se vezuje samo za nedjelju i može “pasti” u razmaku od 35 dana – od 22. ožujka do 25. travnja po novom, gregorijanskom računanju vremena, odnosno od 4. travnja do 8. svibnja po starom, julijanskom kalendaru.

Bozanićeva čestitka

Brojne su čestitke upućene u povodu Uskrsa, a među njima vjernicima su čestitali i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

“Sve počinje od prihvaćanja Isusova poziva i dopuštanja da nas on svojom ljubavlju oblikuje u duhu služenja Bogu i bližnjima. Krist je prošao putom muke da se mi ničega ne bojimo i upravo je on pročistio tamu svijeta da bismo jasnije vidjeli te nam darovao Duha koji progovara u našoj savjesti”, poručio je kardinal Bozanić.

Naglasio je kako je čovjekovo čišćenje, čistoća pred Bogom i ljudima jedan od čestih ciljeva religijskih putova.

“Pokušaji da se dođe do čistoće, oslobađanja od svega što opterećuje čovjeka, danas su sve prisutniji i u drugim područjima življenja koja nisu izravno povezana s religijom”, napomenuo je Bozanić.

Kardinal Puljić pozvao je u povodu Uskrsa “na izgradnju Bosne i Hercegovine kao zemlje blagostanja i napretka, a ne zemlje nereda i kriminala iz koje odlazi sve veći broj mladih ljudi”.

“Naša se politička orijentacija od one devijantne mora okrenuti u moralnu, od one otimačke, pohlepne i lakome mora postati skromna, savjesna i transparentna”, rekao je kardinal Puljić.

Pri tome je pojasnio kako je najvažnije preobraziti se u “skromno, čestito i radino društvo” te upozorio na velike socijalne razlike u društvu i nepravdu, što je najčešće razlog odlaska mladih ljudi.

Puljić: Ne plašimo se svoje zemlje, svoje grude, svoje majke

“Naš pomladak odlazi i nepovratno se seli u druge zemlje, a nitko se ne smatra odgovornim za to. Međutim, očita je nestabilnost i napetost na svim poljima našega života, što opravdano obeshrabruje mlade ljude, štoviše potiče ih da bježe iz vlastite zemlje”, dodao je vrhbosanski nadbiskup.

Istaknuo je i kako BiH sve više izjedaju pojave korupcije, problema u zdravstvu, manipuliranja školstvom te urušavanja sudstva i zakazivanja ekonomije i proizvodnje.

“Dok god se bude potkradalo ovu zemlju, a ne izgrađivalo i dok god se bude pljačkalo zajedničko dobro, a ne čuvalo i razvijalo, bit ćemo jedni drugima sve veći neprijatelji jer jaz između onih koji nepravedno stječu i onih od kojih se otima, postat će razlogom trajne nestabilnosti ove zemlje”, ocijenio je kardinal Puljić i pozvao sve da se ujedine u borbi protiv zla te pobjedu dobra.

“Ne bojmo se života, nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju. Ne plašimo se svoje zemlje, svoje grude, svoje majke – jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti i žrtvovati”, poručio je u uskršnjoj čestitki vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Prema kršćanskom vjerovanju Isus Krist je osuđen u četvrtak, raspet u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Published On 26 Mar 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO