Hasanbegović dobio spor protiv Tomića zbog uvreda u NIN-u

Zlatko Hasanbegović
Hasanbegović je isticao da o njegovim pogledima autor može misliti šta hoće, ali da ga nema pravo vrijeđati (Al Jazeera)

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović nepravomoćno je na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu dobio spor protiv splitskog kolumnista Ante Tomića, koji će mu, postane li presuda pravomoćna, morati isplatiti naknadu štete u iznosu 30.000 kuna (4.000 eura), uvećanih za zateznu kamatu.

Presudom je Tomiću također naloženo da Hasanbegoviću nadoknadi parnični trošak u iznosu približno 12.800 kuna (1.700 eura).

Hasanbegović je tužio Tomića zbog uvreda na njegov račun iznesenih u članku “Jadi političkog minotaura”, objavljenog 28. siječnja 2016. u tiskanom izdanju beogradskog tjednika NIN, odnosno 31. siječnja 2016. u njihovoj elektroničkoj verziji, kao i na Facebook-stranici.

U tom tekstu Tomić je za Hasanbegovića rekao da je “retard”, odnosno “nemoguće biće, politički minotaur, “ideološki jednorog”, “ustaški klaun”, “slaboumni zagrebački musliman” i “bijednik”, prenosi Hina.

Sud: ‘Povreda integriteta, časti, ugleda i dostojanstva’

Hasanbegović je u tužbi isticao da autor teksta može o njegovim društvenim i političkim pogledima misliti što hoće, pa i bez ikakvih argumenata, ali da ga nema pravo vrijeđati i kvalificirati na način da mu vrijeđa pravo osobnosti i nanosi neimovinsku štetu.

Sutkinja Jadranka Liović Merkaš zaključila je da su objavljene informacije povrijedile tužiteljev integritet, čast i ugled i dostojanstvo, čime mu je povrijeđeno pravo osobnosti.

Sud je prihvatio Hasanbegovićeve tvrdnje po kojima se našao u stanju uznemirenosti, nesanice, izrugivanja prolaznika, zbog čega je jedno vrijeme izbjegavao odlaske na uobičajena mjesta, što su osjetili i članovi njegove obitelji.

To se, po stavu suda, doista dogodilo s obzirom na to da se nije logično ni životno moguće bezbolno i bez posljedica nositi s takvim kvalifikacijama.

Iako je tuženik izrazio sumnju u pretrpljene tegobe tužitelja, smatrajući postupak političkom predstavom tužitelja, sud je zaključio da već iznesene teške kvalifikacije o Hasanbegoviću opravdavaju dosuđene pravične novčane naknade.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatski novinari smatraju da je napad rezultat općeg stanja u hrvatskom društvu, zatrovanog netolerantnim i huškačkim govorom mržnje u javnom prostoru.

Published On 01 Apr 2016
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO