SDA Sandžaka protiv odlaska Bošnjaka u rezervni sastav

Od 1990-ih Bošnjaci s područja Sandžaka nisu pozivani na vojne vježbe (Anadolija)

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka zatražila je od Ministarstva odbrane Republike Srbije i, kako je navedeno, srbijanske vojske da Bošnjake Sandžaka izuzmu iz pozivanja i raspoređivanja u rezervni sastav i učešća u vojnim vježbama. 

Iz Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije (VS) ističu da nema razloga da bilo ko bude uznemiren pozivom da služi u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj rekao je da se Bošnjaci neće odazivati takvim pozivima kako sebe ne bi izlagali rizicima i realnim opasnostima po život, prenosi agencija Anadolija.

“Imajući u vidu zločine koje je srpska vojska počinila nad Bošnjacima, koji do danas nisu rasvijetljeni i kažnjeni, zahtijevamo od srbijanskog pravosuđa da realan i objektivan strah Bošnjaka od srbijanskih oružanih snaga ne uzimaju kao otežavajuću okolnost i osnov za kažnjavanje Bošnjaka zbog neodazivanja na vojne vježbe i raspoređivanje u rezervni sastav srbijanske vojske. Svako nasilno odvođenje i kažnjavanje Bošnjaka koji se ne odazovu u rezervni sastav i na vojne vježbe smatraćemo organizovanim državnim nasiljem sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka”, rekao je Škrijelj.

‘Državno nasilje’

On je naveo da se SDA Sandžaka ovim povodom obratila predsjedniku Republike Srbije, predsjednici Vlade i ministru odbrane sa zahtjevom da izuzmu Bošnjake iz raspoređivanja u rezervni sastav srbijanske vojske i upućivanja na vojne vježbe sve dok se, kako je podvukao, ne otkriju i kazne pripadnici srpske vojske koji su učestvovali u zločinima nad Bošnjacima i dok se ne utvrdi konačno rješenje za položaj i status Bošnjaka i Sandžaka.

Prema Škrijeljovim riječima, stranci SDA Sandžaka javio se veliki broj zabrinutih roditelja, čija su djeca dobila pozive za raspoređivanje u rezervni sastav srbijanske vojske i učešće u vojnim vježbama, sa zahtjevom da ih zaštite od te vrste pritisaka i opasnosti po život.

“Nasilno odvođenje i kažnjavanje Bošnjaka koji se ne odazovu u rezervni sastav i na vojne vježbe smatraćemo organizovanim državnim nasiljem sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka. Bošnjaci u srbijanskoj vojsci i drugim srpskim oružanim snagama vide prijeteću oružanu silu koja je pokazala neprijateljski odnos prema Bošnjacima od raspada bivše SFRJ do danas”, rekao je Škrijelj i pozvao Evropsku uniju da organizuje dijalog između srbijanskih vlasti i legitimnih predstavnika Bošnjaka Sandžaka i posreduje u njemu.

Predstavnici SDA Sandžaka pokazali su novinarima pozive za javljanja radi saopćavanja rasporeda u rezerni sastav Vojske Srbije, kao i prekršajne prijave i pozive za javljanje na sud zbog neodazivanja na te pozive za šestoricu omladinaca iz Novog Pazara.

Ministarstvo: ‘Nema razloga za zabrinutost’

Iz Ministarstva odbrane Republike Srbije odgovaraju da nema razloga da bilo ko bude uznemiren pozivom za vojnu vježbu, odnosno pozivom da služi u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

“U pitanju je redovno pozivanje vojnih obveznika na vojne vežbe, što je praksa koja se primenjuje na ovim prostorima od završetka Drugog svetskog rata, a u pravnom sistemu Republike Srbije primenjuje se od 5. novembra 2009. godine. Na isti ili sličan način obuka rezervnog sastava se reguliše i u mnogim evropskim zemljama”, kaže glasnogovornik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kapetan fregate Jovan Krivokapić.

On naglašava da se svi pozivi za služenje u rezervnom sastavu redovno objavljuju na sajtu Ministarstva odbrane i obuhvataju vojne obveznike na teritoriji cijele Republike Srbije.

“Vojne vežbe rezervnog sastava nemaju veze sa nacionalnom pripadnošću, bilo kojom drugom opredeljenošću, kao ni sa politikom i ne bi ih trebalo koristiti za privlačenje medijske pažnje. One imaju isključivo veze sa zakonima Republike Srbije i pravima i obavezama njenih građana”, ukazao je Krivokapić odgovarajući na upit agencije Anadolija.

Kako pojašnjava Krivokapić, sva lica u rezervnom sastavu koja imaju raspored u rezervnom sastavu Vojske Srbije, u skladu sa svojom vojnoevidencijskom specijalnošću, odnosno stručnom spremom i zanimanjem, redovno se pozivaju radi obučavanja, osposobljavanja i uvježbavanja za izvršenje misija i zadataka u miru i ratu, na vojne vježbe (vježbe, kursevi i drugi oblici vojne obuke).

On dodaje da građani u odbrani zemlje imaju pravo i dužnost izvršavati vojnu, radnu i materijalnu obavezu prema planovima odbrane.

Prema važećim propisima u Srbiji, obaveza lica u rezervnom sastavu jest da se odazove u vrijeme i na mjesto naznačeno u pozivu, koji se dostavlja najkasnije 30 dana prije predviđenog dana javljanja.

U slučaju neodazivanja predviđena je novčana kazna do 424 eura ili kazna zatvora do 60 dana.

Pozivi za vojne vježbe i popunu rezervnog sastava Vojske Srbije počeli su stizati na adrese jednog broja vojnih obveznika još od juna 2017, podsjeća agencija Anadolija.

Od 1990-ih Bošnjaci s područja Sandžaka nisu pozivani na vojne vježbe JNA, Vojske Jugoslavije i Vojske Srbije.

Izvor: Agencije