Mađarska i Hrvatska jačaju saradnju vojski i odbrambenih industrija

Dogovorene su zajedničke vježbe i učešće u međunarodnim vojnim vježbama (EPA)
Dogovorene su zajedničke vježbe i učešće u međunarodnim vojnim vježbama (EPA)

Hrvatski i mađarski ministri obrane, Damir Krstičević i Istvan Simicsko, dogovorili su u Budimpešti jaču suradnju dviju vojski i obrambenih industrija.

Ministri su dogovorili zajedničke vježbe i sudjelovanje u međunarodnim vojnim vježbama, posebno specijalnih snaga, zrakoplovstva i kopnenih snaga.

Najavili su i da će u bliskoj budućnosti potpisati tri sporazuma: o zaštiti zračnog prostora, spašavanju u zraku i razmjeni radarskih podataka.

Razmjena naučenih lekcija

Napredak u vojnoj suradnji razmotrit će se svakih šest mjeseci, rekli su Krstičević i Simicsko na zajedničkoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

Hrvatska vojska je stvorena u ratu, ima ogromno iskustvo i znanje. I mađarska vojska ima ogromno iskustvo i znanje. Naša zadaća je razmjena tih naučenih lekcija s ciljem da obje vojske budu još bolje, jamci mira i sigurnosti na ovim prostorima”, izjavio je Krstičević, kako prenosi Hina.

Mađarsku je pozvao da iduće godine u Splitu sudjeluje na velikom regionalnom sajmu vojne opreme i naoružanja, “prilici da se oba gospodarstva još bolje povežu”.

Dvojica ministara razgovarala su i o stanju u jugoistočnoj Europi, gdje ima “brojnih problema”, rekao je Krstičević.

Izazovi migracija, terorizma i identiteta

“Eurointegracije tih zemalja su vrlo važne. No, to nije dovoljno. Treba nam veća pozornost i Europske unije i NATO-a. Hrvatska i Mađarska su stabilizirajući faktor, imamo utjecaj kroz regionalne inicijative i od nas se očekuje puno”, istaknuo je.

Mađarski je ministar rekao da su Hrvatska i Mađarska među najsigurnijim zemljama zahvaljujući svojim vojnicima i međudržavnoj suradnji.

Među izazovima s kojima se Europa trenutačno suočava naveo je masovne migracije i s njima povezan terorizam, kao i pitanje identiteta, navela je mađarska agencija MTI.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska Vlada iznenađena je mađarskom blokadom ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj. Podsjećamo – prije tri dana, blokadu je najavila i Slovenija. Dok službeni Zagreb sporove planira riješiti bilateralnim razgovorima, dio analitičara upozorava – Hrvatska je na dobrom putu ka marginama Evropske unije. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO