Istragu ubistva Olivera Ivanovića preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova

Oliver Ivanović, čelnik Građanske inicijative SDP, ubijen je 16. januara ispred sjedišta stranke u Mitrovici (EPA)
Oliver Ivanović, čelnik Građanske inicijative SDP, ubijen je 16. januara ispred sjedišta stranke u Mitrovici (EPA)

Istragu o ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića, koje se dogodilo 16. januara ispred sjedišta GI SDP u Mitrovici, danas je preuzelo kosovsko Specijalno tužilaštvo, prenio je prištinski portal Kallxo.com. 

Tu informaciju portalu je potvrdio tužilac Specijalnog tužilaštva Reshat Millaku i dodao da je takva odluka donesena zbog, kako je rekao, “složenosti slučaja”, prenosi Tanjug.

Dosad je istraga o ubistvu Ivanovića bila u rukama dva tužioca, Srbina i Albanca, iz Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Ubistvo Ivanovića osudili su međunarodni zvaničnici, Beograd i Priština.

Sigurnost prioritet

Komandant KFOR-a, italijanski general-major Salvatore Cuoci, izjavio je krajem februara da je ubistvo Ivanovića pod istragom, da postoji puna saradnja s EULEX-om i da su svi uključeni u rješavanje slučaja.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova ocijenio da je situacija na Kosovu mirna i stabilna i da mnogo rade u koordinaciji s policijom Kosova, koja je zadužena da drži situaciju pod kontrolom.

“Naravno, postoje neki izazovi u provođenju istrage, ali policija Kosova u potpunosti je profesionalna, veoma zainteresovana da riješi slučaj i za svaki problem koji bi mogao utjecati na sigurnost na sjeveru Kosova”, kaže Cuoci.

Ranije tog mjeseca Osnovni sud u sjevernom dijelu Mitrovice oslobodio je dvojicu policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da nisu valjano zaštitili mjesto ubistva Ivanovića, javio je tada list Koha ditore.

Manipulisanje dokazima

Vijest je za taj prištinski list potvrdio glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Shukri Sula.

Tužilaštvo je od suda zatražilo jednomjesečni pritvor za osumnjičene.

Dvojica policajaca uhapšena su u Mitrovici zbog manipulisanja dokazima vezanim za ubistvo Ivanovića, saopćila je tada kosovska policija. Određen im je pritvor od 48 sati, a u pretresima na dvije lokacije policija je zaplijenila pištolj i dva šaržera s devet metaka kalibra 7,62 mm.

Oliver Ivanović, čelnik Građanske inicijative SDP, ubijen je 16. januara ispred sjedišta stranke u Mitrovici. Obdukcijski nalaz pokazao je da je ubijen sa šest metaka iz pištolja “Zastava M70A”, poznatog kao “duga devetka”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO