Hrvatska: U međunarodnoj akciji zaplijenjeno 100 kg kokaina

Droga je unošena na skrivena mjesta u kontejneru u kojem se nalazilo 20 tona metalnog otpada (AP)
Droga je unošena na skrivena mjesta u kontejneru u kojem se nalazilo 20 tona metalnog otpada (AP)

Hrvatska je policija u okviru akcije “Nana” razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina koji su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je na svojim internetskim stranicama da je policija u srijedu počela s uhićenjima te da je na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba.

Među uhićenima su 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin Bosne i Hercegovine i Nizozemske te šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina.

Agencija Hina doznaje da je među uhićenima Stjepan Prnjat, koga su hrvatski mediji odmah nazvali “hrvatski Escobar”, a koga se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

Sto kilograma kokaina u Panami navodno je kupljeno za 300.000 eura, objavio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) na svojim stranicama, detaljno opisujući način na koji su pripadnici skupine organizirali unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada i dopremu kontejnera iz Paname u Hrvatsku, odnosno na području Zagreba, gdje je droga trebala biti istovarena.

Uhićene članove skupine policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenog u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Kao paravan kupovali metalni otpad

Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. krijumčari su organizirali dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, objavio je MUP.

Policija je tako u pretrazi kontejnera dopremljenog u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada pronašla 100 paketa kokaina, ukupne težine 100 kilograma.

Ranije je, navodi MUP, u okviru iste akcije zaplijenjeno približno 150 kilograma marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta. 

Nadzor uhićenih trajao je, kako piše zagrebački Večernji list, dulje od godinu, a navodno bi u danima koji slijede trebalo biti još uhićenja u zemljama koje su uključene u tu međunarodnu policijsku akciju, navodi list.

Mediji procjenjuju da bi se ta količina kokaina kupljena za 300.000 eura mogla na ulici prodati za 6,7 milijuna eura.

Policija je osumnjičene prijavila USKOK-u.

Krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku istražuju Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i primorsko-goranska policija u koordinaciji s USKOK-om i Carinskom upravom Ministarstva financija.

Uz hrvatske redarstvene službe, u istraživanje su uključene redarstvene službe Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbije te američka agencija za borbu protiv droga DEA i Europol.

Sve aktivnosti koordiniraju se u Zagrebu, iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije, navodi MUP.

Božinović: ‘Jedna od najsloženijih akcija’

Zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna je od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Rekao bih da je to jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. U akciji koordiniranoj iz Zapovjednog stožera koji je bio smješten u Ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, kada govorimo o broju aktera, o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh”, rekao je Božinović, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

Dodao je kako i ova akcija pokazuje da se sa “suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne, možemo efikasno boriti samo u suradnji s drugima”.

“Ovo je realizacija takvoga pristupa i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskoj policiji”, rekao je Božinović.

USKOK je objavio je da je pokrenuo istragu protiv šestorice hrvatskih državljana, dvojice nizozemskih i španjolskog državljanina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kilogram kokaina od 21.000 do 33.000 eura

Prvu trojicu osumnjičenika USKOK tereti da su od siječnja 2017. do ožujka 2018., na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje i povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram.

Kupovinu kokaina i prijevoz kontejnerskim transportom u Hrvatsku organizirao je prvookrivljeni, dok je drugookrivljeni organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina.

Sedmookrivljeni je imao zadaću da po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain.

Trećeokrivljeni je, djelujući kao krajnji izvršitelj dopreme kontejnera, provjeravao postupak carinskog pregleda testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao dvojicu prvookrivljenika.

On je, osim toga, angažirao dvojicu pripadnika skupine koji su na području Zagreba pronašli mjesta za istovar kokaina, te angažirali tvrtke koje su imale zadatak dopremati tako priređene kontejnere.

Također je angažirao dvojicu okrivljenika koji su posredstvom svojih tvrtki odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO