Haradinaj: Demarkacija s Crnom Gorom kad osiguramo glasove

U toku su konsultacije sa strankama vlasti i opozicije da bi se osigurali glasovi (EPA)

Nakon tri neuspjela pokušaja da ratificira Sporazum o demarkaciji s Crnom Gorom, potpisan još 26. augusta 2015. godine u Beču, neizvjesno je kada će Skupština Kosova ponovo to imati na dnevnom redu, jer, prema priznanju premijera Ramusha Haradinaja, vladajuća koalicija nije osigurala dvotrećinsku većinu.

Parlament ima 120 zastupnika, pa je za ratifikaciju neophodno 80 glasova, a Haradinaj vjeruje da će sjednica Skupštine biti održana do kraja ove ili sljedeće sedmice.

U toku su, kaže, konsultacije sa strankama vlasti i opozicije da bi se osigurali glasovi.

Haradinaj tvrdi da su u toku i konsultacije o tome i sa Srpskom listom, koja je dio vladajuće koalicije, ali je ranije saopćila da neće glasati za demarkaciju.

Potrebno 80 glasova

Sjednica Predsjedništva Skupštine na kojoj bi se trebalo odlučiti kada će biti sazvana sljedeća sjednica parlamenta, na kojoj će tačka dnevnog reda biti demarkacija, još nije sazvana.

Najvjerovatnije je da ni neće biti sve dok ne bude osigurano svih 80 zastupničkih glasova.

Tokom zasjedanja Skupštine ispred zgrade su protestirali studenti prištinskog Univerziteta, zahtijevajući ratifikaciju demarkacije s Crnom Gorom, jer, kako su poručili, ne žele više biti taoci političkih interesa.

Izvor: Agencije