Cerar: Hrvatska daje loš primjer Balkanu na putu u EU

Miro Cerar, Andrej Plenković, Slovenija, Hrvatska
Zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu, Cerarova vlada tužila je Hrvatsku s argumentom da se radi o kršenju europskog prava (Al Jazeera)

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u razgovoru za bečki Der Standard da Hrvatska neprihvaćanjem presude arbitražnog suda šalje pogrešnu poruku zemljama zapadnog Balkana na njihovu putu u EU.

Na pitanje lista treba li Srbija prije ulasku u EU priznati Kosovo, budući da je to “najteže granično pitanje u regiji”, Cerar je kazao da se zalaže za ulazak cijele regije u EU ako te države ispune uvjete, među kojima je i rješenje otvorenih graničnih pitanja prije ulaska.

“Kad se radi o graničnim pitanjima, zemlje koje ne mogu postići političko rješenje trebale bi prihvatiti ‘naš model’ i probleme riješiti arbitražom jer bi drugi načini rješenja konflikta bili opasni”, ustvrdio je Cerar, dodavši da hrvatski primjer nepoštivanja arbitražne presude nije u tom smislu poticajan za regiju.

Loš hrvatski signal regiji i EU

“Hrvatska sada šalje vrlo loš signal regiji, ali i Europskoj uniji”, kazao je Cerar, dodavši da je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića nastojao uvjeriti kako je implementacija arbitražne presude jedino rješenje, ali da u tome nije uspio, prenosi Hina.

Zato će Slovenija ovih dana protiv Hrvatske  pokrenuti pravne postupke, najprije pred Europskom komisijom, a onda i pred sudom EU-a, osobito ako na pismo koje ovih dana iz Ljubljane odlazi u Bruxelles Komisija ne bude reagirala u skladu s očekivanjima, upozorio je Cerar.

Najavio da će se Slovenija imati rezerve glede planiranog ulaska Hrvatske u Schengensku zonu, ako se rješenje spora oko granice ne bude riješilo kako očekuje Ljubljana, a Cerar to smatra pitanjem koje nije političko nego pravno, odnosno pitanjem poštovanja europskog prava.

‘Spor čije se posljedice ne mogu predvidjeti’

“Ne mogu zamisliti da Hrvatska ili bilo koja država bude u Schengenskoj zoni, a da prije toga njezine granice ne budu definirane”, kazao je Cerar za Der Standard.

Dodao je da Hrvatska danas ne bi bila niti u Europskoj uniji da nije pristala na arbitražu sa Slovenijom, a sada odbacuje arbitražnu presudu.

“Primjer Hrvatske pokazuje što se događa kad neka država ne prihvaća EU standarde. Sada imamo to da su dvije države članice u sporu čije se posljedice ne mogu predvidjeti”, kazao je Cerar dodavši da sva otvorena pitanja treba rješavati tako da nakon toga u EU ne nastanu problemi.

Izvor: Agencije