Brnabić: ‘Izveštaj FATF-a ne odražava stanje u Srbiji’

Premijerka Srbije tvrdi da su u izvještaju FATF-a korišteni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU-a (Tanjug)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nije tačno da Srbija nema sistem za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma te podseća da je ova zemlja to pokazala u vreme migrantske krize, kada je, dodaje, dobila i pohvale od Evropske komisije i zemalja širom sveta, ne samo zbog humanog postupanja s migrantima već i zato što je sprečila bilo kakvo finansiranje terorizma.

Brnabić je u obraćanju na zatvaranju Kopaonik biznis foruma, a u vezi s izveštajem međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), rekla da su u tom izveštaju korišćeni neki standardi s kojima se ne slažu čak ni mnoge zemlje EU-a.

Srbija primijenila većinu preporuka

Srbija se, naime, našla na FATF-ovoj listi za praćenje, a neki su mediji, ali i pojedini političari preneli da je ona na “crnoj listi” zajedno sa zemljama koje učestvuju u pranju novca, ničim to ne sprečavaju i doturaju novac terorističkim organizacijama.

Brnabić, međutim, napominje da to nije tačno i da je Srbija od tog izveštaja, kojim je stavljenja pod praćenje, već napredovala i usvojila čak šest sistemskih zakona kojima se ova oblast bolje sistemski uređuje.

“Osim toga smo implementirali 35 od 40 preporuka iz tog izveštaja i jedina smo zemlja u regionu koja je procesuirala i osudila pravosnažnim presudama i fizička i pravna lica za krivično delo pranje novca”, rekla je premijerka.

Ponovila je da izveštaj FATF-a ne odražava stanje stvari danas u Srbiji te navela da je, osim Evropske komisije, još 15 članica FATF-a bilo nedvosmisleno protiv toga da se Srbija stavi “pod prismotru” i čak istupilo sa sastanka tražeći argumentovano da se Srbija ne stavlja na tu listu.

Među njima su bile Kina, Turska i Rusija, ali i Italija, Švajcarska, Južnoafrička Republika i mnogo drugih zemalja, kao i Svetska banka, koja je posmatrač.

SAD insistirao na izvještaju

“Svi oni su rekli da mora da se prizna da je Srbija učinila u poslednjih godinu dana značajne strateške pomake, mnogo uradila i ima političku volju na najvišem nivou predsednika Republike, predsednika Vlade i potpredsednika, ministra unutrašnjih poslova, koji vodi koordinaciono telo za rešavanje ostalih preporuka, zbog čega nisu bili za usvajanje izveštaja”, rekla je Brnabić, dodajući da je, nažalost, “jedna zemlja, a to je bez sumnje SAD, insistirala da se izveštaj ipak usvoji”.

Time je, kako je rekla, Srbija došla pod pojačano praćenje uprkos protivljenju svih ovih zemalja prevashodno i pre svega Evropske komisije, koja prvi put nije preuzela ovu listu, što je pokazatelj da je Srbija uradila mnogo.

“Mogu da garantujem da će Srbija do kraja leta usvojiti i apsolutno implementirati sve preporuke tog izveštaja i videćemo da li ćemo i tada biti na toj listi”, zaključila je ona.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO