Slovenija: Sve spremno za tužbu protiv Hrvatske

'U Sloveniji imamo vrlo malo pravnih stručnjaka u toj oblasti', kaže Erjavec (Arhiva)

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kaže da je njegovo ministarstvo pripremilo sve što je potrebno za tužbu protiv Hrvatske koja, prema njegovim riječima, ne poštuje arbitražnu presudu o granici i evropsko pravo, o čemu bi vlada uskoro trebala obavijestiti Evropsku komisiju.

“Naše ministarstvo bilo je zaduženo da pripremi sve što je potrebno i to smo učinili”, rekao je Erjavec novinarima u ponedjeljak nakon susreta s državnim ombudsmanom Vlastom Nussdorfer, koja mu je podnijela izvještaj o stanju ljudskih prava u prošloj godini.

Angažman francuske advokatske firme

Erjavec je pojasnio da je u pripremi pisma za Evropsku komisiju, s pravnim elementima tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštivanja arbitražne presude, Ministarstvo sarađivalo s jednom francuskom advokatskom firmom i pravnikom Alainom Pelletom, koji je Sloveniju i ranije zastupao u arbitražnom procesu.

“U Sloveniji imamo vrlo malo pravnih stručnjaka u toj oblasti, zato smo angažovali najbolju stranu advokatsku kompaniju za područje evropskog prava”, rekao je Erjavec, dodavši da je uslugama francuskih pravnika tokom arbitraže bio vrlo zadovoljan.

Pismo Evropskoj komisiji, prema Erjavčevoj najavi, bit će poslano odmah nakon što premijer Miro Cerar u petak obavijesti parlamentarni odbor za vanjsku politiku o sadržaju pravnih postupaka protiv Hrvatske i tako osigura širu političku podršku.

Izvor: Agencije